Vloerverwarming | Alles wat je moet weten!
Geplaatst op 20 november 2024 door Youri van GilsVloerverwarming is de laatste jaren enorm populair geworden als comfortabele en efficiënte manier van verwarmen. Niet alleen voelt een warme vloer heerlijk aan, maar vloerverwarming biedt ook een aantal praktische en duurzame voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden. Dit en veel meer lees je in onze blog!
- Wat is vloerverwarming?
- Hoe werkt vloerverwarming?
- Welke soorten vloerverwarming zijn er?
- Verschillen tussen systemen
- Met welke verwarmingsinstallaties werkt vloerverwarming samen?
- Manieren van vloerverwarming aanleggen
- Voor- & nadelen vloerverwarming
- Manieren om te verwarmen met vloerverwarming
- Voor welke ruimtes is vloerverwarming geschikt?
- Duurzaam verwarmen met vloerverwarming
- Kosten van vloerverwarming en terugverdientijd
- Wat is de levensduur van vloerverwarming?
- Vloerverwarming advies nodig? Laat je informeren of kom langs!
Wat is vloerverwarming?
Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij warmte direct vanuit de vloer wordt verspreid. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling door je ruimte en creëert een comfortabel woonklimaat. De warmte komt van buizen in de vloer waardoor warm water stroomt of door middel van elektrische kabels.
Het is mogelijk om met vloerverwarming je gehele woning te verwarmen zonder dat er radiatoren of andere verwarmingssystemen nodig zijn. Hierdoor blijft er meer ruimte in je woning vrij, wat niet alleen praktisch maar ook visueel aantrekkelijk is. Meer over de manieren van verwarmen met vloerverwarming lees je verder in deze blog.
Hoe werkt vloerverwarming?
Vloerverwarming werkt door het verwarmen van je vloer, die de warmte vervolgens gelijkmatig afgeeft aan de omgeving. Dit kan worden gedaan door middel van warme waterleidingen of elektrische kabels die onder de vloer worden aangebracht.
Het systeem verwarmt de vloer tot een aangename temperatuur, die op zijn beurt de hele kamer verwarmt. Doordat de warmte van onderaf komt, voelt de ruimte sneller behaaglijk aan en wordt energie efficiënter gebruikt.
In tegenstelling tot radiatoren loopt vloerverwarming door de gehele ruimte. Hierdoor heb je dus ook gelijkmatige warmte in de ruimte. Dus geen koude of extra warme zones in je ruimte.
Welke soorten vloerverwarming zijn er?
Er zijn twee hoofdtypen vloerverwarming: watergedragen vloerverwarming en elektrische vloerverwarming. Onder deze typen vallen weer enkele soorten vloerverwarming.
Watergedragen vloerverwarming
Watergedragen vloerverwarming werkt met warm water dat door leidingen onder de vloer stroomt. Dit type vloerverwarming kan je op verschillende manieren worden geïnstalleerd:
- Natbouw: hierbij worden de leidingen direct in een cement- anhydrietdekvloer gelegd. Daarnaast kan het systeem afgewerkt worden met egaline of gietdekmortel. Dit is ideaal voor nieuwbouw of grote renovaties. Daarbij heb je drie systeem: het draadstaal-, noppenplaten- en tackerplatensysteem.
- Droogbouw: droogbouw vloerverwarming wordt direct onder de vloerafwerking geplaatst, met een dunne afwerkvloer (lijm- of uitvlakmortel). Het is perfect voor renovaties waarbij je niet te veel hoogte wilt verliezen. Daarnaast is het systeem zeer geschikt voor woningen met houten ondervloeren.
- Infrezen: bij infrezen worden sleuven in de bestaande (beton)vloer gefreesd waarin de leidingen worden gelegd. Dit is ideaal bij bestaande vloeren, maar is helaas niet altijd mogelijk. Daarover lees je meer in onze vloerverwarming infrezen blog.
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of matten die onder de afwerkvloer en op een houten of betonnen ondergrond worden geplaatst. De belangrijkste soorten zijn:
- Verwarmingskabels: de elektrische kabels worden in een noppenplaatsysteem gedrukt die op een houten of betonnen ondervloer is bevestigd. Het systeem wordt afgewerkt met een laag egaline of afdichtmortel en daarop wordt je afwerkvloer geplaatst.
- Verwarmingsmatten: dit zijn flexibele matten waarop elektrische kabels bevestigd zijn. Het systeem is eenvoudig aan te leggen en wordt voornamelijk gebruikt in badkamers en andere kleinere ruimtes.
- Dunne foliesystemen: dit zijn afrolbare zeer dunne fexibele folie met daarin elektrische kabels verwerkt. Dit is ideaal voor houten of laminaatvloeren. Dit omdat je het systeem niet hoeft af te werken met natte bouwmaterialen zoals egaline en cement.
Verschillen tussen systemen
Tussen watergedragen en elektrische vloerverwarmingssystemen zitten enkele verschillen. Hieronder hebben we de belangrijkste op een rijtje gezet voor je:
- Aanschafwaarde: watergedragen vloerverwarming is over het algemeen duurder in de aanschaf dan elektrische vloerverwarming. Dit komt niet zozeer door het systeem zelf, maar door bijkomende kosten. Zo komen bij watergedragen vloerverwarming vaak extra kosten als hak-/breekwerk en het storten van een betonvloer kijken.
- Energiezuinig: watergedragen vloerverwarming is aanzienlijk energiezuiniger dan elektrische vloerverwarming. Daarom wordt elektrische vloerverwarming alleen aangeraden in ruimtes die niet constant warmte nodig hebben of kleine ruimtes waar snelle warmte gewenst is.
- Opwarmtijd: elektrische vloerverwarming warmt sneller op dan watergedragen vloerverwarming.
- Koelen: watergedragen vloerverwarming kan koelen (alleen in combinatie met een warmtepomp), elektrische vloerverwarming niet.
Tip! Wil je meer informatie over de verschillen? Lees dan onze blog over vloerverwarming elektrisch of gas.
Met welke verwarmingsinstallaties werkt vloerverwarming samen?
Vloerverwarming kan met alle verwarmingsbronnen samenwerken. Denk hierbij aan de combinatie van vloerverwarming en warmtepomp, vloerverwarming en een zonneboiler en vloerverwarming met een CV-ketel. Het is wel belangrijk dat je na gaat bij je huidige of nieuwe specifieke warmtebron of deze geschikt is voor vloerverwarming.
Manieren van vloerverwarming aanleggen
Je hebt verschillende manieren om vloerverwarming aan te leggen. Daarbij is het mogelijk dit zelf te doen of door een professional te laten doen. De meest voorkomende manieren van aanleggen van vloerverwarming zijn de volgende:
- Natbouw vloerverwarming: hierbij worden leidingen in gietdekmortel, egaline, cement- of anhydrietdekvloer gelegd. Geschikt voor nieuwbouw of grote renovaties. Je maakt dan gebruik van het noppenplaat-, draadstaal-of tackersystemen.
- Droogbouw vloerverwarming: dit zijn systemen die geen dikke dekvloer vereisen, ideaal voor renovaties van oudere panden. Bij dit systeem komen nagenoeg geen natte bouwstoffen zoals cement kijken.
- Vloerverwarming infrezen: bij infrezen worden sleuven in een bestaande vloer gemaakt. Ideaal voor bestaande huizen, zodat je niet de vloer in zijn geheel hoeft te verwijderen.
Voor- & nadelen vloerverwarming
Vloerverwarming heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen. Lees hieronder wat de voor- & nadelen van vloerverwarming zijn.
Voordelen vloerverwarming
Lees hieronder de belangrijkste voordelen van vloerverwarming.
- Gelijkmatige warmteverdeling: geen koude zones in je woonruimte, omdat vloerverwarming onder het gehele vloeroppervlak ligt.
- Ruimtebesparing: bij vloerverwarming als hoofdverwarming heb je geen radiatoren nodig, waardoor er meer ruimte overblijft en je meer visuele rust in een ruimte creëert.
- Lager energieverbruik: vloerverwarming is efficiënter in gebruik, met lagere stookkosten tot gevolg. Door de lagere watertemperaturen kan je met vloerverwarming tot wel 20% besparen op je energiekosten.
- Betere luchtkwaliteit: vloerverwarming vermindert de luchtcirculatie in huis, hierdoor zijn er minder stofdeeltjes in de lucht. Dit is gunstig voor mensen met allergieën. Daarnaast houdt vloerverwarming de luchtvochtigheid ook op peil.
- Meer comfort: vloerverwarming voelt heerlijk warm aan de voeten, hierdoor hoef je extra dikke sokken meer aan in huis!
- Geschikt voor vrijwel alle vloersoorten: vloerverwarming is te leggen onder tegels, hout, laminaat, vinyl, PVC en tapijt. Lees onze beste vloeren voor vloerverwarming blog voor meer informatie.
- Koelen: met watergedragen vloerverwarming is het mogelijk om je huis te koelen, hiervoor moet je systeem wel aangesloten zijn op een warmtepomp. Lees in onze koelen met vloerverwarming blog meer over het koelen.
- Geschikt voor renovatieproject en nieuwbouw: je kunt vloerverwarming zowel in de nieuwbouw als in een bestaande woning
Nadelen vloerverwarming
Bekijk hieronder de eventuele nadelen van vloerverwarming.
- Hogere aanschafkosten: vooral watergedragen vloerverwarming kan in de aanschaf duur zijn. Echter door de efficiëntere manier van verwarmen zijn je maandelijkse energiekosten lager.
- Langere opwarmtijd: het duurt langer om de ruimte te verwarmen in vergelijking met radiatoren. Echter door middel van de juiste instellingen zijn je ruimtes altijd op de gewenste temperatuur wanneer jij wilt.
- Niet altijd geschikt voor oudere woningen: soms vereist vloerverwarming aanpassingen aan de vloerconstructie, het kan dus zijn dat je woning niet geschikt is voor vloerverwarming.
- Minder flexibel: vloerverwarming is niet zomaar te vervangen net als radiatoren. Echter de vloerverwarmingsbuizen gaan levenslang mee, de rest van het systeem is wel vervangbaar.
Manieren om te verwarmen met vloerverwarming
Je kunt vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gebruiken, afhankelijk van de ruimte en je verwarmingsbehoeften.
Hoofdverwarming
Vloerverwarming als hoofdverwarming betekent dat de vloerverwarming je enige warmtevoorziening is in een ruimte. Zo vervangt het systeem bijvoorbeeld de traditionele verwarming zoals radiatoren. Dit is ideaal voor goed geïsoleerde woningen en zorgt voor een aangenaam, gelijkmatig verwarmde ruimte.
Bijverwarming
Vloerverwarming als bijverwarming betekent dat je vloerverwarming een aanvulling op andere verwarmingssystemen is. Hierbij werkt de vloerverwarming bijvoorbeeld samen met je radiatoren.
Voor welke ruimtes is vloerverwarming geschikt?
Vloerverwarming is geschikt voor vrijwel elke ruimte, van woonkamers en keukens tot badkamers en slaapkamers.
Elektrische vloerverwarming is voornamelijk populair voor kleinere ruimtes, zoals badkamers en toiletten. In deze ruimtes is vaak snelle warmte gewenst, dat maakt elektrische vloerverwarming geschikt. Voor grote ruimtes zoals een woonkamer is elektrische vloerverwarming minder geschikt, dit door het hoge stroomverbruik.
Watergedragen vloerverwarming kan door het hele huis worden gebruikt. Daarbij wordt het voornamelijk gebruikt op de begane grond van een woning. Bij nieuwbouw wordt het vaker op zowel de bovenverdieping als begane grond gelegd. In de bestaande bouw tijdens een renovatieproject wordt vaak gekozen om vloerverwarming alleen op de begane grond aan te leggen.
Duurzaam verwarmen met vloerverwarming
Vloerverwarming is een duurzame manier van verwarmen, vooral in combinatie met een warmtepomp. Door de gelijkmatige warmteverdeling en lagere energiekosten kun je op de lange termijn flink besparen. Ja, vloerverwarming is dus zeker een duurzame keuze, mits gecombineerd met een energiezuinige warmtebron.
Kosten van vloerverwarming en terugverdientijd
De kosten van vloerverwarming zijn sterk afhankelijk van het type systeem en de installatiekeuze. Het alleen aanschaffen van een watergedragen systeem start al vanaf de €20 per m². De kosten van elektrische vloerverwarming beginnen vanaf de €45 per m².
Voor beide systemen geldt dat hier nog kosten bijkomen voor sloopwerkzaamheden, storten van nieuwe vloeren, infrezen en eventuele loonkosten. Voor meer informatie over de kosten lees je onze wat kost vloerverwarming blog.
Je vloerverwarming kosten berekenen doe je snel met onze handige rekentool:
Besparen op kosten
Je kunt aanzienlijk op kosten besparen door vloerverwarming zelf te leggen, dit scheelt al snel €20,- per m². Daarnaast zijn er mogelijkheden om subsidie te krijgen voor andere werkzaamheden die je tijdens het leggen van vloerverwarming uitvoert. Denk hierbij aan vloerisolatie aanbrengen.
Bekijk onze blog over subsidie en vloerverwarming voor meer informatie.
Terugverdientijd
Over het algemeen wordt gezegd dat de meest gunstige terugverdienperiode van vloerverwarming tussen de 10 à 15 jaar ligt. Echter dit is sterk afhankelijk van de projectkosten en de isolatie van de woning. Dit bepaald weer hoe energiezuinig je systeem loopt en wat je per maand aan energiekosten bespaard.
Wat is de levensduur van vloerverwarming?
De gemiddelde levensduur van watergedragen vloerverwarming is wel 50 jaar. De levensduur voor elektrische vloerverwarming varieert van de 15 tot een levenslange levensduur. Echter dit geldt niet voor alle onderdelen van het vloerverwarming systeem.
Wil je meer over de levensduur van vloerverwarming weten? Lees dan ons artikel over de levensduur van vloerverwarming!
Vloerverwarming advies nodig? Laat je informeren of kom langs!
Ben je enthousiast geworden over vloerverwarming, of twijfel je nog welk systeem het beste bij jouw situatie past? Laat je telefonisch of via de chat vrijblijvend informeren door onze experts.
Je bent ook van harte welkom in onze showroom om onze vloerverwarmingssystemen uit te testen en advies op maat te krijgen voor jouw project. Bij Vloerverwarmingzelfleggen.nl staan we klaar om je te helpen de beste keuze te maken!
Gerelateerde berichten
Laminaat met vloerverwarming combineren? Alles wat je moet weten!
Wil je graag vloerverwarming combineren met een laminaat? Dat kan! In deze blog lees ...
Geplaatst op 2 december 2024Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024Opstookprotocol vloerverwarming | Volg onze stappen
Wanneer je vloerverwarming hebt laten installeren, je vloer hebt gerenoveerd of hij heeft lange ...
Geplaatst op 27 september 2024