Vloerverwarming en pvc-vloer | Dit zijn de mogelijkheden!
Geplaatst op 21 oktober 2024 door Youri van GilsBen je aan het overwegen om vloerverwarming te combineren met een pvc-vloer? Lees dan onze blog. In deze blog behandelen we wat een pvc-vloer is, welke soorten je hebt en waarom vloerverwarming en PVC een ideale combinatie zijn.
Daarnaast informeren we je over de mogelijke nadelen en welke vloerverwarmingssystemen geschikt zijn voor een pvc-vloer.
- Kan je een pvc-vloer en vloerverwarming combineren?
- Wat is een pvc-vloer?
- Welke soorten pvc-vloeren zijn er?
- Voordelen vloerverwarming en pvc-vloer
- Nadelen vloerverwarming en pvc-vloer
- Welke type vloerverwarmingssystemen zijn geschikt?
- Waar moet je op letten met vloerverwarming en een PVC vloer?
- Conclusie pvc-vloer en vloerverwarming
Kan je een pvc-vloer en vloerverwarming combineren?
Ja, een pvc-vloer en vloerverwarming zijn perfect te combineren. PVC is zelfs één van de beste vloeren voor vloerverwarming. Het heeft een hoge warmtegeleiding, het is duurzaam en het kan goed met temperatuurschommelingen en vocht omgaan. Daarnaast is een pvc-vloer makkelijk te onderhouden en in veel soorten en maten beschikbaar.
Tip: nog niet zeker over je vloerkeuze met vloerverwarming? Lees dan onze blog over beste vloeren voor vloerverwarming.
Wat is een pvc-vloer?
Een pvc-vloer is een vloer gemaakt van polyvinylchloride, dit is een kunststof die bekend staat om duurzaamheid en waterbestendigheid. Pvc-vloeren zijn tegenwoordig ontzettend populair vanwege de veelzijdigheid. Zo heb je PVC in de stijl van een houten of stenen vloer. Daarnaast zijn de vloeren beschikbaar in tegelvorm, maar ook in strokenvorm.
Ook zijn de vloeren onderhoudsvriendelijk en hebben een levensduur van wel 25 jaar. Een pvc-vloer is geschikt voor iedere ruimte in je huis. Ze zijn vochtbestendig, hierdoor kan je de vloer leggen in keukens en badkamers (minder gebruikelijk).
Welke soorten pvc-vloeren zijn er?
Er zijn verschillende soorten pvc-vloeren, elk met unieke eigenschappen. Hieronder de twee meest voorkomende typen:
Verlijmde pvc-vloer (dryback): verlijmde PVC wordt direct op de dekvloer verlijmd (vaak wordt eerst een laag egaline geplaatst). Hierdoor zit de pvc-vloer dicht op je vloerverwarmingssysteem. Daarnaast is dryback PVC zeer dun (2 à 3 mm), dit alles zorgt voor een snellere warmteoverdracht in combinatie met vloerverwarming.
Click pvc-vloer: click pvc wordt zwevend gelegd met een kliksysteem. Hoewel dit makkelijker te installeren is, kan de warmteoverdracht iets minder efficiënt zijn dan bij een verlijmde pvc-vloer. Dit komt doordat click PVC standaard dikker (5 à 7mm) is dan verlijmde PVC (2 à 3mm). Daarnaast plaats je bij click PVC vaak nog een zwevende ondervloer voor betere warmtegeleiding.
Beide vloertypes zijn verkrijgbaar in strook- en tegelvorm, dit geeft je veel vrijheid in het ontwerp.
Voordelen vloerverwarming en pvc-vloer
Een pvc-vloer combineren met vloerverwarming brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder lees je de belangrijkste voordelen:
- Uitstekende warmtegeleiding: pvc-vloeren geleiden warmte goed, waardoor je vloerverwarming efficiënt kan werken.
- Snelle opwarming: Omdat PVC relatief dun is, warmt de vloer snel op, wat zorgt voor een snelle warmteafgifte in de ruimte.
- Duurzaam en slijtvast: pvc-vloeren zijn zeer sterk en bestand tegen intensief gebruik, ideaal voor ruimtes waar veel gelopen wordt of als je kinderen hebt.
- Onderhoudsvriendelijk: pvc-vloeren zijn eenvoudig schoon te maken en te onderhouden, waardoor ze ook op lange termijn een goede investering zijn.
- Waterbestendig: PVC is van nature waterbestendig, wat het een uitstekende keuze maakt voor ruimtes zoals de keuken, daarnaast is het ook te plaatsen in badkamers en toiletruimtes.
Nadelen vloerverwarming en pvc-vloer
Hoewel PVC vloeren veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:
- Maximale temperatuurbeperking: PVC kan bij te hoge temperaturen vervormen. Het is daarom belangrijk dat de vloerverwarming niet hoger dan 28°C wordt ingesteld.
- Verlies van rendement bij dikkere click-systemen: Bij een dikkere click pvc-vloer is de warmtegeleiding minder efficiënt, dit kan leiden tot een lager rendement van de vloerverwarming.
Welke type vloerverwarmingssystemen zijn geschikt?
Alle typen vloerverwarmingssystemen zijn geschikt in combinatie met een pvc-vloer. Het is echter belangrijk om altijd bij je vloerenleverancier na te gaan of jouw specifieke PVC vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming. Hieronder een kort overzicht van soorten vloerverwarmingssystemen:
Watergedragen systemen
Watergedragen vloerverwarming werkt door warm water door leidingen onder de vloer te laten stromen. Deze systemen zijn ideaal voor grote ruimtes en kunnen zowel als hoofd- als bijverwarming dienen.
Draadstaalsysteem: bij dit systeem worden de vloerverwarmingsbuizen aan draadstaalmatten bevestigd. Het systeem wordt afgewerkt met een betonnen vloer. Het is makkelijk zelf te leggen en heeft een lage opbouwhoogte.
Noppenplaat systeem: een systeem waarbij de vloerverwarmingsbuizen in een noppenplaat worden geklikt. De noppenplaten zijn te verkrijgen met en zonder isolatie. Het systeem is zeer eenvoudig en snel zelf te leggen.
Tackerplaat systeem: dit systeem wordt voornamelijk gebruikt in grotere ruimtes met ongewone vormen. Het systeem bestaat uit isolatieplaten met rasters waarop de verwarmingsbuizen worden bevestigd met tackers.
Droogbouw vloerverwarming: bij droogbouwsystemen wordt geen natte dekvloer gebruikt, wat zorgt voor een snelle installatie en minder opbouwhoogte. Hierdoor kun je het systeem op een houten ondervloer leggen. Het is een zeer populair systeem voor renovaties van monumentale panden of andere oude panden met een houtenvloercombinatie.
Elektrische systemen
Elektrische vloerverwarming is ideaal voor kleinere ruimtes of situaties waar het lastig is om leidingen voor watergedragen systemen aan te leggen. Vaak worden deze systemen in badkamers en toiletruimtes gebruikt. De systemen warmen zeer snel op, maar zorgen voor een hoog energieverbruik.
Elektrisch noppenplaatsysteem: dit systeem maakt gebruik van noppenplaten, daar worden dan elektrische verwarmingskabels ingedrukt.
Vloerverwarmingsmatten: dit zijn elektrische vloerverwarmingsmatten die je uitrolt in een ruimte. Ze zijn op maat te knippen en hebben dus een hoog leggemak.
Folie verwarming: dit systeem bestaat uit een dunne folie waarin elektrische vloerverwarming is verwerkt. Het systeem is direct onder de vloer te plaatsen. Het is geschikt voor droge ruimtes en geeft gelijkmatige warmte af.
Waar moet je op letten met vloerverwarming en een PVC vloer?
Als je een pvc-vloer gaat leggen met vloerverwarming, is het goed om met de volgende punten rekening te houden:
- Zorg dat de pvc-vloer geschikt is voor vloerverwarming (check dit altijd bij de vloerleverancier).
- Houd rekening met de maximale temperatuur van 28°C om vervorming van de vloer te voorkomen.
- Kies bij voorkeur voor een verlijmde pvc-vloer voor de beste warmteoverdracht.
- Zorg voor een goede isolatie onder de vloerverwarming om warmteverlies naar beneden te beperken.
- Volg het opstookprotocol van vloerverwarming na het leggen van je pvc-vloer. Vraag deze op bij je vloerenleverancier.
Conclusie pvc-vloer en vloerverwarming
Een pvc-vloer is dus goed te combineren met elk vloerverwarmingssysteem. Het heeft een snelle warmteoverdracht en een prima warmtegeleiding.
Heb je nog geen vloerverwarmingssysteem en ben je op zoek naar het juiste systeem? Neem dan contact met ons op.
Ga je zelf vloerverwarming leggen? Kom dan onze vloerverwarmingssystemen proefleggen in onze showroom. Wij staan klaar om je te helpen!
Gerelateerde berichten
Laminaat met vloerverwarming combineren? Alles wat je moet weten!
Wil je graag vloerverwarming combineren met een laminaat? Dat kan! In deze blog lees ...
Geplaatst op 2 december 2024Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024