Laminaat met vloerverwarming combineren? Alles wat je moet weten!
Geplaatst op 2 december 2024 door Youri van GilsWil je graag vloerverwarming combineren met een laminaat? Dat kan! In deze blog lees je alles wat je moet weten over de combinatie van laminaat en vloerverwarming. We behandelen welke laminaatsoorten geschikt zijn, welke vloerverwarmingssystemen je kunt gebruiken, de voor- en nadelen, en waar je op moet letten bij het aanleggen van laminaat.
- Kan laminaat op vloerverwarming?
- Voor- en nadelen van laminaat met vloerverwarming
- Welke laminaat is geschikt voor vloerverwarming?
- Op welke soort vloerverwarming kan laminaat gelegd worden?
- Overige punten waar je op moet letten met vloerverwarming en laminaat
- Veelgemaakte fouten en problemen
- Onderhoud en duurzaamheid
- Conclusie laminaat en vloerverwarming
Kan laminaat op vloerverwarming?
Ja, laminaat kan prima gecombineerd worden met vloerverwarming. Het is echter niet de meest efficiënte vloer vanwege de isolerende eigenschappen van laminaat. Hierdoor zal de vloer minder warmte doorlaten. Dit kan zorgen voor hogere stookkosten. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig te kiezen en op enkele belangrijke zaken te letten om het optimale rendement uit je vloerverwarming te halen.
Toch liever een andere vloer? Bekijk dan onze beste vloeren voor vloerverwarming blog.
Voor- en nadelen van laminaat met vloerverwarming
Vloerverwarming in combinatie met laminaat heeft verschillende voor- en nadelen, je bekijkt ze hieronder:
Voordelen
De voordelen zijn:
- Voordelig: laminaat is een van de meest betaalbare vloersoorten.
- Comfort: het geeft een aangenaam warme vloer en is ideaal voor wooncomfort.
- Onderhoudsvriendelijk: laminaat is makkelijk schoon te houden.
- Diverse looks: laminaat is verkrijgbaar in allerlei stijlen en kleuren, waardoor het in elk interieur past.
- Geschikt voor koelen: laminaat is geschikt voor koelen met vloerverwarming. Zorg wel dat de vloerverwarming temperatuur nooit meer dan 6 graden verschilt met de ruimtetemperatuur. Zo voorkom je condensvorming.
Nadelen
De nadelen zijn:
- Beperkte warmtegeleiding: laminaat is minder efficiënt in het doorlaten van warmte in vergelijking met vloerverwarming met pvc of tegels.
- Schade door oververhitting: bij te hoge temperaturen of het te snel opwarmen van je vloerverwarmingssysteem kan laminaat vervormen.
- Niet altijd milieuvriendelijk: sommige laminaatvloeren worden geproduceerd met materialen die minder duurzaam zijn. Let dus altijd op de keurmerken van het laminaat.
Welke laminaat is geschikt voor vloerverwarming?
Niet alle laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Bij het kiezen van je laminaat moet je rekening houden met de volgende punten:
Dikte van laminaat
Hoe dunner het laminaat, hoe beter de warmte wordt doorgelaten aan je ruimte. Kies voor laminaat met een maximale dikte van 8 mm. Dit is dus dunner dan als je geen vloerverwarming hebt. Zonder vloerverwarming wil je juist een dikkere variant die meer isolatie en demping biedt.
Warmtedoorlaatbaarheid
Let op de warmtedoorlaatweerstand (R-waarde). Deze moet lager zijn dan 0,15 m²K/W om de warmte goed door te laten. Is dit niet het geval? Dan heb je kans dat er teveel warmte onder je laminaat blijft hangen. Dit kan negatieve effecten hebben.
Certificering
Zorg dat het laminaat een certificering heeft voor gebruik met vloerverwarming. Dit geeft aan dat de vloer is getest en geschikt is voor vloerverwarming. Een vloer met certificering zal aan bovenstaande eisen voldoen.
Belangrijk! Ga dus altijd na of je laminaat geschikt is voor vloerverwarming. Bij twijfel kan je het beste informeren bij je vloerenleverancier of de fabrikant.
Op welke soort vloerverwarming kan laminaat gelegd worden?
In principe is elke soort vloerverwarming geschikt voor laminaat. Controleer echter altijd bij de leverancier of jouw laminaat geschikt is voor je vloerverwarmingssysteem. Bekijk de verschillende soorten systemen hieronder.
Watergedragen systemen
Watergedragen vloerverwarming is energiezuinig en werkt goed in combinatie met laminaat. Het warmt geleidelijk aan op, hierdoor is de kans op vervorming van de vloer vrijwel nihil.
De meest gebruikte systemen zijn:
- Draadstaalsysteem: het draadstaalsysteem bestaat uit draadmatten waarop vloerverwarmingsbuizen zijn bevestigd. Dit systeem wordt afgewerkt met een cement.
- Noppenplaat systeem: het noppenplaatsysteem bestaat uit noppenplaten waarin je een vloerverwarmingsbuis drukt. Het systeem werk je af met een laag cement.
- Tackerplaat systeem: het tackerplaatsysteem is een systeem met isolatieplaten waaraan je de vloerverwarmingsbuis met tackers bevestigd. Ook dit systeem werk je af met een laag cement.
- Droogbouw vloerverwarming: het droogbouwsysteem is geschikt voor situaties waar je geen natte cementlaag kan gebruiken. Het is geschikt voor houten ondervloeren en dus ideaal voor oudere en monumentale panden.
Elektrische systemen
Elektrische vloerverwarming onder laminaat is een prima combinatie. Deze combinatie is vooral geschikt voor kleinere ruimtes die snelle opwarming vereisten. Denk hierbij aan slaapkamer of een thuiswerkkamer.
Elektrische vloerverwarming staat bekend om de snelle opwarming. Let dus wel op dat je de vloer niet te snel opwarmt om vervorming van het laminaat te voorkomen.
Geschikte systemen zijn:
- Elektrische noppenplaatsysteem: een elektrische vloerverwarming noppenplaatsysteem waarbij verwarmingskabels in noppenplaten worden gedrukt.
- Elektrische mattensysteem: uitrolbare vloerverwarmingsmatten waarop elektrische kabels zijn bevestigd.
- Elektrische folieverwarming: de elektrische folieverwarming is speciaal ontworpen voor dunne vloeren zoals laminaat.
Overige punten waar je op moet letten met vloerverwarming en laminaat
Bij het combineren van laminaat en vloerverwarming zijn dit de belangrijkste aandachtspunten:
- Geschikte ondervloer: gebruik een laminaat ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming, zoals de zwevende ondervloer. Deze hebben een lage warmteweerstand, waardoor het vloerverwarmingssysteem zijn warmte kwijt kan. Let dus op dat je geen standaard ondervloer kiest. Laat je hierbij altijd adviseren door je vloerleverancier.
- Installatiemethode: volg de installatie-instructies van de fabrikant/vloerleverancier nauwkeurig. Zorg daarbij voor voldoende afstand tussen het laminaat en de muren, dit is in de regel 10 mm tot 15 mm.
- Maximale vloertemperatuur: zorg dat de temperatuur van je vloer niet boven de 28 °C komt, zo voorkom je schade aan je laminaatvloer.
- Laminaat laten acclimatiseren: laat de laminaatvloer alvorens het leggen 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je de vloer gaat leggen.
- Laminaat verlijmen of zwevend: je hebt de optie om laminaat te verlijmen of zwevend te leggen. Volg hierbij altijd het advies op van je vloerleverancier.
Veelgemaakte fouten en problemen
Zorg ervoor dat je onderstaande fouten niet maakt en lees hoe je deze kunt voorkomen:
- Verkeerde ondervloer: gebruik geen isolerende ondervloer. Dit vermindert de efficiëntie van de vloerverwarming. De vloerverwarming zal hierdoor harder moeten werken om de ruimte te verwarmen. Als de vloerverwarming zijn warmte niet goed kwijt kan, kan dit ook voor oververhitting zorgen.
- Vervorming van de vloer: stel de thermostaat goed in om vervorming van het laminaat te voorkomen. Zorg dat de thermostaat niet hoger staat dan 28 graden. Ook zorg je dat je systeem niet te snel opwarmt.
- Geen spelingsruimte: te weinig spelingsruimte tussen het laminaat en de muren kan zorgt ervoor dat het laminaat niet kan uitzetten en krimpen. Hierdoor kan je laminaat bol komen te staan.
- Geen dampscherm: heb je al vloerverwarming liggen? Dan kan het zijn dat een dampscherm is verwerkt tussen je vloerverwarming en je dekvloer. Ga dit na bij je installateur. Heb je nog geen vloerverwarming liggen? Zorg dan dat je een dampscherm plaatst. Dit houdt optrekkend vocht vanuit de ondergrond tegen.
- Condensvorming op de vloer: zorg voor niet te grote temperatuurschommelingen. Let op dat de temperatuur van je vloerverwarming niet meer dan 6 graden scheelt met de ruimte temperatuur. Doe je dit niet? Dan kan je kan er condensvorming optreden.
Onderhoud en duurzaamheid
Om zo lang mogelijk te genieten van je laminaat en vloerverwarming zorg je voor het juiste onderhoud:
- Schoonmaken: gebruik een vochtige doek (lauw/warm) om je laminaatvloer schoon te maken. Vermijd het overmatig gebruik van water en schoonmaakmiddelen.
- Temperatuurschommelingen beperken: zorg voor een stabiele temperatuur om schade aan de vloer te voorkomen.
- Voorkomen krassen: plaats viltjes onder meubels en gebruik deurmatten bij ingangen. Zorg dat er genoeg ruimte om je deurmat vrij is, zo kan de vloerverwarming zijn warmte gewoon kwijt.
Conclusie laminaat en vloerverwarming
Laminaat en vloerverwarming zijn dus prima te combineren. Let hierbij dus vooral op het juiste type laminaat en een geschikte ondervloer. Laat je hierbij altijd adviseren door je vloerleverancier of de fabrikant van de vloer.
Moet je nog een keuze maken in je vloerverwarmingssysteem? Laat je dan vrijblijvend adviseren door onze experts door contact met ons op te nemen. We helpen je graag verder!
Interesse in het zelf leggen van vloerverwarming en kennismaken met de verschillende opties? Maak dan een afspraak in onze showroom! Daar kun je al onze producten uittesten.
Gerelateerde berichten
Vloerverwarming | Alles wat je moet weten!
Vloerverwarming is de laatste jaren enorm populair geworden als comfortabele en efficiënte manier van ...
Geplaatst op 20 november 2024Vloerverwarming en pvc-vloer | Dit zijn de mogelijkheden!
Ben je aan het overwegen om vloerverwarming te combineren met een pvc-vloer? Lees dan ...
Geplaatst op 21 oktober 2024Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024