Welke vloer bij vloerverwarming?

Van tegels tot laminaat en van hout tot PVC of zeil: je hebt genoeg te kiezen als je een nieuwe vloer wilt.
Een positieve ontwikkeling is dat steeds meer vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming. Maar nog steeds passen niet alle vloeren bij een vloerverwarmingssysteem. Zo kan de lijmlaag van de vloer loslaten of kan je vloer te veel uitzetten/krimpen bij verwarming.
Dat wil je natuurlijk voorkomen. En daar helpen wij je graag bij.
In deze blog lees je hoe je kunt bepalen welke vloer bij vloerverwarming past.
Niet iedere vloer is geschikt
Bij vloerverwarming is het vooral belangrijk dat de warmte die in de vloer circuleert, zoveel mogelijk afgegeven kan worden aan de ruimte erboven. Anders wordt de ruimte onvoldoende verwarmd of kost het teveel energie om de ruimte te verwarmen.
Nogmaals: niet alle vloeren zijn geschikt voor een vloerverwarmingssysteem. Logisch ook, want iedere vloer heeft andere eigenschappen welke invloed hebben op de warmteafgifte.
Massief hout is in de regel bijvoorbeeld sterk isolerend, waardoor de warmteafgifte verminderd wordt. Natuursteen vermindert daarentegen niet of nauwelijks de warmteoverdracht.
Laat je adviseren door je (potentiële) vloerleverancier
Wij verkopen enkel vloerverwarming, waardoor we je over de productspecificaties van de verschillende vloertypen niet uitgebreid kunnen informeren.
Wij adviseren je dan ook te allen tijde contact op te nemen met de vloerleverancier. Zij weten het best hoe hun product reageert op uitzetten, krimpen, wat de materiaaleigenschappen zijn en waar het wel/niet tegen kan.
Natuurlijk is er online veel te vinden, maar een vloerenleverancier weet zelf alles over de producteigenschappen in combinatie met vloerverwarming. Het ene laminaat is namelijk het andere niet!
Vragen voor de vloerleverancier
Maar welke vragen moet je dan stellen voordat je een vloer koopt? Daar helpen we je graag bij.
Stel in ieder geval onderstaande vier vragen:
– Wat is de warmteweerstand van de vloer? Warmteweerstand wordt ook wel thermische weerstand of R-waarde genoemd. Het geeft namelijk weer hoeveel energie nodig is om een vierkante meter vloeroppervlak één graad in temperatuur te laten stijgen. De warmteweerstand mag niet te hoog zijn, want dan kost het te veel energie om de vloer op te warmen.
– Kan de vloer tegen krimp- en uitzetspanningen?
– Moet ik uitzetvoegen toepassen?
– Is de lijmlaag geschikt voor vloerverwarming?
