• Gegarandeerd de laagste setprijs
  • Gratis verzending vanaf €375,00
  • Technisch advies (ook na aankoop)
  • Snelle levering
  • Gratis legplan

Hoeveel vloerverwarmingsbuis per m2 heb je nodig?

Als je zelf je vloerverwarming gaat leggen, is het wel zo handig dat je weet hoeveel buizen je nodig hebt. Te weinig vloerverwarmingsbuizen zorgen voor een lagere verwarmingscapaciteit, maar te veel buizen plaatsen is ook overdreven.

In deze blog leggen we je daarom uit hoeveel vloerverwarmingsbuis je nodig hebt per vierkante meter. En hoe ver deze uit elkaar gelegd moeten worden.

Keuze voor hart-op-hart afstand

Om te bepalen hoeveel vloerverwarmingsbuis je nodig hebt per vierkante meter, is het noodzakelijk te weten welke hart-op-hart afstand je kiest voor het leggen van de vloerverwamingsbuizen.

Hart-op-hart afstand is de onderlinge afstand tussen de buizen in centimeters.

Legafstand vloerverwarmingsbuis bij hoofdverwarming of oudere woningen

Ga je de vloerverwarming gebruiken als hoofdverwarming? Dan adviseren wij een hart-op-hart afstand van 10 centimeter. Hier liggen de buizen namelijk dichter bij elkaar. Dit betekent meer buis per vierkante meter én dus meer vermogen.

Legafstand vloerverwarmingsbuis met bijverwarming of nieuwbouw

Bij nieuwbouwwoningen of een woning waarbij je ook radiatoren gebruikt, volstaat een hart-op-hart afstand van 15 centimeter. Echter adviseren wij in deze situatie vaak om toch voor 10 centimeter te gaan. Het comfort is namelijk 30% hoger, terwijl de meerprijs minimaal is.

Door een kleinere afstand tussen de buizen kun je met een lagere temperatuur verwarmen, dat scheelt stookkosten. Dit maakt het systeem geschikt in combinatie met een warmtepomp.

Hoeveel vloerverwarmingsbuis heb je nodig per vierkante meter?

Dus: hoeveel vloerverwarmingsbuis per vierkante meter heb je nodig?

– In de meest optimale situatie kies je voor een hart-op-hart afstand van 10 centimeter. In dit geval kun je uitgaan van 10 meter buis per vierkante meter.

– Bij een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning of in geval van bijverwarming kan gekozen worden voor 15 centimeter hart-op-hart afstand. Per vierkante meter kun je ongeveer rekenen op 7 meter buis.

– Verwarm je met een Cv-ketel? Dan mag de groep 110 meter lang worden. Met een warmtepomp maximaal 100 meter. Wil je ook kunnen koelen met je vloerverwarming, dan raden wij aan de groep niet langer te maken dan 90 meter.

Verschillende lengtes vloerverwarmingsbuizen

In onze webshop kun je rollen vloerverwarmingsbuis in verschillende lengtes bestellen, namelijk per 90, 120, 200 en 600 meter.

In iedere situatie weten wij de hoeveelheid buis af te stemmen naar de benodigdheden.

Overweeg een afwikkelapparaat te gebruiken

Gebruik je rollen vanaf 600 meter? Dan is een afwikkelapparaat huren geen verkeerd idee. Sterker nog: wij raden dit ten zeerste aan. Het is een perfect hulpmiddel om je vloerverwarmingsslangen uit te rollen. Geen overbodige luxe als je zo veel buizen hebt!

Heb je meer dan 600 meter nodig, dan is het altijd interessant om buizen te gaan combineren zodat je zo dicht mogelijk bij het benodigd aantal meters komt. Als je bijvoorbeeld 750 meter aan buizen nodig hebt, combineer dan de 600 meter met de 200 meter buis.

Precieze aantal meters nodig? Gebruik onze rekentool

Wil jij precies weten hoeveel vierkante meters aan vloerverwarmingsbuizen je nodig hebt? Gebruik dan onze simpele rekentool via de homepagina. Het enige dat je nodig hebt is het aantal vierkante meters waarop je vloerverwarming wilt plaatsen. Wij zorgen vervolgens voor een all-in-one pakket met alles dat je nodig hebt.

Bij het aanschaffen van een set ontvang je tevens een gratis vloerverwarming legplan.

Meer weten over vloerverwarming? In onze kennisbank vind je alles dat je nodig hebt. Van artikelen zoals deze, tot montagevideo’s, installatiehandleidingen en antwoorden op veelgestelde vragen.