Vloerverwarming als hoofdverwarming: kan dat?
Geplaatst op 25 augustus 2021 door Youri van GilsVloerverwarming verwarmt je woning gelijkmatig en zorgt voor lekker warme voeten. Maar is vloerverwarming ook geschikt om als hoofdverwarming in te zetten? Heeft het wel genoeg ‘power’ om je huis het hele jaar volledig te verwarmen? En wanneer is vloerverwarming als hoofdverwarming een goed idee, en wanneer niet?
Vloerverwarming als hoofdverwarming: wat houdt dat in?
Vloerverwarming als hoofdverwarming inzetten betekent dat je naast je vloerverwarmingssysteem geen bijverwarming gebruikt van andere warmtebronnen (zoals bijvoorbeeld radiatoren). De vloerverwarming heeft in dit geval voldoende capaciteit om het gehele huis te verwarmen.
In veel situaties is vloerverwarming als hoofdverwarming geschikt, maar er zijn ook situaties waarin je vloerverwarming beter als bijverwarming kunt gebruiken.
Inregelen vloerverwarming als hoofdverwarming
Wil je vloerverwarming als hoofdverwarming gaan gebruiken, dan is het belangrijk dat je verwarming voldoende vermogen heeft. Voor het inregelen van de verwarming betekent dit dat je de verwarmingsslangen dicht genoeg op elkaar legt (wij adviseren een hart-op-hart afstand van 10 cm).
Maar voordat je hiermee aan de slag gaat, is het goed om te bekijken of vloerverwarming als hoofdverwarming voor jouw situatie überhaupt interessant is. Om je te helpen hebben we de belangrijkste voor- en nadelen hieronder op een rij gezet!
Voordelen vloerverwarming als hoofdverwarming
Met vloerverwarming als hoofdverwarming creëer je een constante en gelijkmatige temperatuur in je woning. Dat voelt comfortabel aan, maar heeft ook andere voordelen:
- Gelijkmatige verspreiding: de warmte komt uit de vloer en verspreidt zich hierdoor optimaal;
- Energiezuiniger: door de gelijkmatige verspreiding ligt de gevoelstemperatuur hoger, waardoor je de verwarming minder hoog hoeft te zetten. Hierdoor bespaar je op je stookkosten;
- Onzichtbaar: dus geen radiatoren die in het zicht hangen;
- Minder stofcirculatie (bij radiatoren is dit wel het geval);
- Toepasbaar met zowel een cv-ketel als warmtepomp;
- Temperatuur makkelijk te regelen met een thermostaat.
Nadelen vloerverwarming als hoofdverwarming
De voordelen van vloerverwarming als hoofdverwarming maken deze methode voor veel mensen interessant. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan vloerverwarming als hoofdverwarming:
- Installatiekosten: het is veel werk om vloerverwarming aan te leggen;
- Optimaal rendement alleen bij goede isolatie: wil je optimaal rendement van je vloerverwarming? Dan moet je huis voorzien zijn van goede isolatie. Denk hierbij aan dubbel glas, spouwmuurisolatie en andere isolatie oplossingen.
- Warmt langzaam op: het duurt even voordat je verwarming op temperatuur is;
- Leg je de vloerverwarming in een bestaande woning? In de meeste gevallen moet de vloer eruit om vloerverwarming te leggen. Je zal dit dan moeten combineren met de aanschaf van een nieuwe vloer (hier lees je welke vloer bij vloerverwarming geschikt is). Door te kiezen voor een droogbouwsysteem is het wel mogelijk om je huidige vloer te behouden, maar dit is vaak een stuk duurder dan een regulier natbouwsysteem.
Wanneer kun je beter vloerverwarming als bijverwarming gebruiken?
Voor veel huizen is het inregelen van vloerverwarming als hoofdverwarming interessant. Maar dit is niet altijd het geval.
Is jouw woning onvoldoende tot slecht geïsoleerd? Dan adviseren we je om vloerverwarming niet als hoofdverwarming, maar als bijverwarming te gebruiken. Slechte isolatie zorgt namelijk voor warmteverlies. Hierdoor heeft je vloerverwarming onvoldoende capaciteit om je hele woning te verwarmen. Je zal je vloerverwarming dan moeten combineren met een andere warmtebron.
Je hoeft dus niet perse te kiezen tussen vloerverwarming of radiatoren: je kunt ook beide methodes toepassen. De vloerverwarming fungeert in dit geval om de grootste kou van de vloer te halen. Om de gewenste kamertemperatuur te bepalen ondersteun je de vloerverwarming met radiatoren.
Gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming? Dan is het voldoende om de verwarmingsslangen op een hart-op-hart afstand van 15 cm te leggen. Je brengt dan minder warmtevermogen in de vloer dan wanneer je vloerverwarming als hoofdverwarming zou gebruiken (in dat geval liggen ze op een hart-op-hart afstand van 10 cm).
Kosten vloerverwarming als hoofdverwarming
De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste zijn het aantal vierkante meters, de installatiekosten en het type verwarmingssysteem dat je installeert.
- Vierkante meters: hoe meer vierkante meters je hebt, hoe meer verwarmingsmaterialen je nodig hebt. Als je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt heb je meer nodig, omdat de verwarmingsslangen dichter op elkaar liggen;
- Installatiekosten: het aantal werkuren dat nodig is om de vloerverwarming te leggen. Bespaar deze kosten door zelf je vloerverwarming te leggen, lees hiervoor onze vloerverwarming leggen tips.
- Type verwarmingssysteem (droogbouw of natbouw): een natbouwsysteem is prijstechnisch vaak voordeliger dan een droogbouwsysteem. Wil je weten wat voor systeem je nodig hebt? In onze blog ‘Vloerverwarming leggen in bestaande woning’ leggen we de verschillen aan je uit.
Makkelijk je kosten berekenen? Bereken dan nu je vloerverwarming set prijs. Voer de gewenste m² hieronder in en krijg direct een kostenoverzicht:
Benieuwd naar meer informatie? Lees onze andere blogs
Uiteindelijk is het aan jou om te bepalen of vloerverwarming als hoofdverwarming interessant is voor jouw woning. Vind je het lastig om deze afweging te maken en wil je graag advies? Lees onze andere blogs of neem contact op met onze klantenservice.
Onze collega’s helpen je graag met het maken van de juiste keuze!
Gerelateerde berichten
Laminaat met vloerverwarming combineren? Alles wat je moet weten!
Wil je graag vloerverwarming combineren met een laminaat? Dat kan! In deze blog lees ...
Geplaatst op 2 december 2024Vloerverwarming | Alles wat je moet weten!
Vloerverwarming is de laatste jaren enorm populair geworden als comfortabele en efficiënte manier van ...
Geplaatst op 20 november 2024Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024