Vloerverwarming leggen in een bestaande woning, kan dat?
Geplaatst op 9 februari 2021 door Youri van GilsVloerverwarming leggen in een bestaande woning is zeker mogelijk. Of je nu een kleine verbouwing doet of een complete renovatie, je hebt diverse mogelijkheden om vloerverwarming toe te passen. Zo kun je het over de bestaande vloer leggen, infrezen of op de betonnen fundering leggen.
Maar voordat je start met je project moet je eerst antwoord hebben op de volgende vragen:
- Kies ik voor een nat-of droogbouwsysteem?
- Gebruik ik de vloerverwarming als hoofd-of bijverwarming?
- Hoe is het gesteld met mijn huidige isolatie?
- Wil ik verwarmen én koelen met de vloerverwarming?
- Hoeveel opbouwhoogte is er beschikbaar?
- Kies ik voor een nat-of droogbouwsysteem?
- Gebruik ik de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?
- Hoe is het gesteld met mijn huidige isolatie?
- Is mijn warmtebron geschikt voor vloerverwarming?
- Wil ik verwarmen én koelen met de vloerverwarming?
- Hoeveel opbouwhoogte is er beschikbaar?
- Advies nodig voor jouw project? Neem contact op!
Kies ik voor een nat-of droogbouwsysteem?
Wil je vloerverwarming leggen in een bestaande woning? Dan kies je voor een nat- of droogbouwsysteem.
Deze systemen leggen we hieronder uit:
Natbouwsysteem
Wil je de bestaande vloer niet behouden? Dan is de beste optie om te kiezen voor een natbouwsysteem. Deze systemen worden op je bestaande betonnen fundering gelegd en voorzien van een cementdeklaag. Hierbij heb je de keuze uit het draadstaalmatten-, tackerplaten- of noppenplatensysteem. Je bekijkt de drie systemen op onze vloerverwarming set pagina.
Om een natbouwsysteem toe te passen adviseren wij om tenminste een cementdeklaag van 45mm bovenop de buis te plaatsen.
Droogbouwsysteem
Wil je de vloer graag behouden? Dan kun je gaan voor droogbouw vloerverwarming. Prijstechnisch is een natbouwsysteem vaak voordeliger dan een droogbouwsysteem. Maar in sommige situaties wil je het verwijderen van de vloer voorkomen. Bijvoorbeeld vanwege de constructieve werking van de (onder)vloer of eventuele nutsvoorzieningen in de huidige vloer.
Een droogbouwsysteem wordt bevestigd op de huidige vloer. Hierbij moet je rekening te houden met het feit dat er een laag ontstaat bovenop de vloer. Dit zorgt voor een hoogteverschil met je oude situatie, wat voor problemen kan zorgen. Denk hierbij aan deuren die niet meer open en dicht kunnen en hoogteverschillen tussen andere ruimtes. Dit zorgt voor meer aanpassingen en vaak dus ook meer kosten.
Ideaal aan het droogbouwsysteem is dat deze gewoon over een bestaande tegelvloer gelegd kan worden. Daarnaast wordt het veel gebruikt bij jaren 30 woningen of andere oude woningen met een houten ondervloer. Dit omdat een droogbouw systeem licht van gewicht is.
Lees ons blog artikel over vloerverwarming op een houten vloer als je hierover meer wilt weten.
Daarnaast heb je ook de keuze om elektrische vloerverwarming aan te leggen. Een elektrische systeem wordt voornamelijk gebruikt in de badkamer, toilet of andere kleine ruimtes. Elektrische vloerverwarming is zowel beschikbaar in nat- als droogbouw vloerverwarming.
Gebruik ik de vloerverwarming als hoofd- of bijverwarming?
Wil geen radiatoren meer in huis? Dan ga je vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken. Wil je enkele radiatoren behouden? Dan gebruik je het als bijverwarming.
Je keuze voor hoofd- of bijverwarming is afhankelijk van je gewenste eindresultaat. De verschillen van beide verwarmingsvormen worden hieronder nader toegelicht.
Vloerverwarming als hoofdverwarming
We spreken van hoofdverwarming wanneer de vloerverwarming voldoende capaciteit heeft om de volledige woning te verwarmen. Hierbij dien je jezelf af te vragen of de huidige isolatie van je woning dit toelaat.
Gebruik je de vloerverwarming als hoofdverwarming? Dan adviseren wij om de vloerverwarmingsslangen op een hart-op-hart-afstand van 10cm te leggen.
Vloerverwarming als bijverwarming
Je gebruikt vloerverwarming als bijverwarming wanneer het huis onvoldoende geïsoleerd is. Slechte isolatie resulteert namelijk in warmteverlies, waardoor vloerverwarming onvoldoende capaciteit heeft om te fungeren als hoofdverwarming.
Vaak wordt de vloerverwarming in dit geval ingezet om de grootste kou van de vloer te halen. Om de gewenste kamertemperatuur te behalen wordt de vloerverwarming ondersteund door bijvoorbeeld radiatoren.
Gebruik je de vloerverwarming als bijverwarming? Dan kun je de vloerverwarmingsslangen op een hart-op-hart-afstand te leggen van 15 cm. Zo wordt er minder warmtevermogen in de vloer gebracht.
Hoe is het gesteld met mijn huidige isolatie?
Eerder spraken we al over isolatie. Het is van belang te bekijken hoeveel warmte de woning verliest.
Weet je zeker dat je huis goed geïsoleerd is? Dan kan je de vloerverwarming makkelijk gebruiken als hoofdverwarming. Is dit niet het geval? Dan is het slim om te kijken waar jouw isolatie verbeterd kan worden. Vaak kunnen huizen voorzien worden van andere beglazing of betere isolatie aan dak, wand of vloer. Zo kan het vloerverwarmingssysteem toch gebruikt worden als hoofdverwarming.
Ongeacht welk systeem je kiest, je behaalt het meeste rendement als je zorgt dat de (bestaande) woning zo goed mogelijk geïsoleerd wordt. Hier valt vrijwel altijd winst te behalen: bekijk dit dus kritisch!
Is mijn warmtebron geschikt voor vloerverwarming?
Natuurlijk is het belangrijk te weten of je warmtebron geschikt is voor vloerverwarming. Doorgaans zijn vrijwel alle cv-ketels geschikt voor vloerverwarming. Daarnaast kan vloerverwarming ook in combinatie met stadsverwarming, een warmtepomp en een zonneboiler.
Kijk dit altijd na in de handleiding van je warmtebron of informeer dit bij de leverancier van je warmtebron.
Wil ik verwarmen én koelen met de vloerverwarming?
Wil je met de vloerverwarming in je bestaande woning ook kunnen koelen? Dan moet je kijken naar je warmtebron. Je kunt namelijk alleen koelen wanneer je warmtebron hiervoor geschikt is, bijvoorbeeld een warmtepomp.
Lees meer over de mogelijkheden van koelen met je vloerverwarming.
Hoeveel opbouwhoogte is er beschikbaar?
De diverse systemen hebben verschillende opbouwhoogtes. Dit betekent hoe dik de vloerverwarming in totaliteit is en hoeveel hoger dus je vloer komt te liggen. Kijk dus goed per systeem wat de opbouwhoogte is en of dit in je bestaande woning past.
Wil je inzicht in de opbouwhoogte van de verschillende vloerverwarmingssystemen? Bekijk dan onze blog over opbouwhoogte van vloerverwarming.
Advies nodig voor jouw project? Neem contact op!
Ben je niet zeker of jouw bestaande woning wel geschikt is voor vloerverwarming? Wil je persoonlijk advies bij het kiezen van het juiste systeem? Wij helpen je graag verder.
Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies via de chat of contactpagina.
Inzage in je project kosten? Vul dan de gewenste aantal m² vloerverwarming in:
Gerelateerde berichten
Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024Opstookprotocol vloerverwarming | Volg onze stappen
Wanneer je vloerverwarming hebt laten installeren, je vloer hebt gerenoveerd of hij heeft lange ...
Geplaatst op 27 september 2024Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024