Vloerverwarming met warmtepomp: dit zijn de mogelijkheden
Geplaatst op 3 oktober 2023 door Youri van GilsEffectief, energiezuinig en milieuvriendelijk: de combinatie van vloerverwarming en warmtepomp is voor veel woningen ideaal.
Wat zijn de mogelijkheden als je vloerverwarming en warmtepomp combineert? En wat zijn de voor- en nadelen? Wie googelt op ‘warmtepomp vloerverwarming’ belandt in een stortvloed aan informatie. Tijd om daar wat duidelijkheid in aan te brengen.
In dit blogartikel vertellen we je dan ook alles wat je moet weten over het combineren van warmtepomp en vloerverwarming.
Hoe werkt vloerverwarming met een warmtepomp?
Vloerverwarming met een warmtepomp maakt slim gebruik van natuurkundige principes en slimme technieken. De warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving – lucht, water of de aarde – en verhoogt deze tot een geschikte temperatuur voor verwarming.
Het circulerende warme water verwarmt op zijn beurt de vloer, die de warmte gelijkmatig aan de ruimte afgeeft. Zo simpel is het! Handig om te weten als iemand je vraagt: hoe werkt vloerverwarming met warmtepomp?
Wist je trouwens al dat je met een vloerverwarming ook kunt koelen? Handig op hete dagen! Wil je daar meer over weten, lees dan verder over vloerverwarming koelen.
Voor- en nadelen warmtepomp in combinatie met vloerverwarming
Ja, wij zijn enthousiast over het combineren van warmtepomp en vloerverwarming. Los daarvan willen we graag een reëel beeld scheppen. Daarom belichten we niet alleen de voordelen, maar ook de nadelen van het combineren van warmtepomp en vloerverwarming.
Voordelen warmtepomp vloerverwarming
Het combineren van een warmtepomp met vloerverwarming biedt verschillende voordelen, zoals:
- Hoge energie-efficiency. Vloerverwarming werkt bij lagere temperaturen dan traditionele radiatoren, waardoor het uitstekend samengaat met de lagere watertemperaturen die warmtepompen produceren.
- Lagere energiekosten. Door de efficiënte werking van de warmtepomp in combinatie met vloerverwarming zijn de energiekosten lager in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen, zoals elektrische verwarming of een conventionele cv-ketel.
- Gelijkmatige warmteverdeling. Vloerverwarming verspreidt de warmte gelijkmatig over de hele vloer, waardoor er minder temperatuurverschillen zijn tussen verschillende delen van de kamer. Dit zorgt voor een comfortabele en gezellige omgeving zonder dat er hete en koude plekken ontstaan.
- Lagere milieubelasting. Warmtepompen halen hun warmte uit hernieuwbare bronnen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Door ze te combineren met vloerverwarming, die op lagere temperaturen kan werken, wordt het energieverbruik verder verminderd. Het resultaat: een lagere CO2-uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk.
- Geen zichtbare verwarmingsapparaten. Vloerverwarming wordt onder de vloer geïnstalleerd, dus geen zichtbare radiatoren of verwarmingsapparaten.
- Minder luchtcirculatie en allergenen. Vloerverwarming zorgt voor minder luchtcirculatie in vergelijking met traditionele radiatoren, waardoor stofdeeltjes en allergenen minder gemakkelijk worden verspreid. Dit kan gunstig zijn voor mensen met allergieën.
Nadelen warmtepomp vloerverwarming
Hoewel het combineren van een vloerverwarming met warmtepomp veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:
- Grote investering. De initiële kosten voor het installeren van een warmtepomp als kunnen hoger zijn dan bij conventionele verwarmingssystemen. Het plaatsen van vloerverwarming zal geen extra kosten met zich meebrengen.
- Trage verwarming. Vloerverwarming heeft vaak wat tijd nodig om op te warmen, vooral bij systemen die werken met lagere temperaturen. Het regelen van de temperatuur moet je dus vooruit plannen. Dit is mogelijk met een thermostaat / klokprogramma.
- Uitdagingen bij installatie. Het installeren van vloerverwarming kan complex en kostbaar zijn in bestaande woningen, met name als de vloer moet worden uitgebroken. Daarnaast heb je de optie om vloerverwarming in je huidige vloer te frezen.
- Niet iedere woning is geschikt. Je woning moet een goede isolatiewaarde hebben wil je maximaal rendement uit je warmtepomp kunnen halen. Heb je geen goede isolatiewaardes? Dan is een warmtepomp minder geschikt voor je project.
Verschillende varianten in warmtepomp en vloerverwarming
Heb je interesse in vloerverwarming met warmtepomp? Oriënteer je goed op de mogelijkheden, want die zijn er volop. Er valt dus iets te kiezen! Hierbij de belangrijkste combinaties van vloerverwarming en warmtepomp.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande verwarmingssysteem, zoals een gasketel. Het schakelt tussen de warmtepomp en de conventionele verwarming op basis van de buitentemperatuur. Van cruciaal belang is het op de juiste wijze inregelen van de verschillende warmtebronnen op basis van buitentemperatuur en vraag. Een hybride systeem biedt betrouwbaarheid door de cv-ketel als back-up te gebruiken tijdens koude periodes. Dus: hybride warmtepomp en vloerverwarming? Geen probleem!
Let wel op! Je hebt hiervoor wel een verdeler met LTV ventiel (lage temperatuursventiel) nodig. Dit kan bijvoorbeeld onze Comfort verdeler zijn.
Bekijk vloerverwarming verdelers
Lucht-water warmtepomp vloerverwarming
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om water op de juiste temperatuur te leveren aan vloerverwarming. Dit systeem maakt gebruik van lagere watertemperaturen die geschikt zijn voor vloerverwarming, waardoor de warmtepomp efficiënt werkt en zorgt voor gelijkmatige warmteverdeling. Kortom: een lucht-water warmtepomp vloerverwarming draagt bij aan een comfortabele woonomgeving.
Lucht-lucht warmtepomp vloerverwarming
Het combineren van een lucht-lucht warmtepomp met vloerverwarming is technisch complex. Lucht-lucht warmtepompen verwarmen de lucht binnen ruimtes en zijn niet direct geschikt voor vloerverwarming die water nodig heeft. Is dat toch de bedoeling, dan heb je extra apparatuur en vakkundige montage nodig voor effectieve warmteoverdracht tussen beide systemen.
Grond-water warmtepomp vloerverwarming
Een grond-water warmtepomp kan worden gecombineerd met vloerverwarming door het warme water uit het systeem van de warmtepomp naar het vloerverwarmingssysteem te leiden. De warmtepomp onttrekt warmte uit de grond en verhoogt die tot geschikte temperaturen voor vloerverwarming. Dit systeem vraagt echter om een aanzienlijke investering (€ 20.000 – 30.000).
Water-water warmtepomp vloerverwarming
Een water-water warmtepomp onttrekt warmte uit een waterbron, zoals een grondwaterput. Die warmte kan gebruik worden om het vloerverwarmingssysteem te voeden. Maar let op: ook dit systeem vraagt om een relatief hoge investering (€ 15.000 – 20.000).
Monoblock warmtepomp vloerverwarming
De monoblock warmtepomp haalt warmte uit de omgevingslucht en zet deze om in verwarming voor de vloer. Om een monoblock warmtepomp en vloerverwarming te combineren sluit je het watercircuit van de vloerverwarming aan op de warmteafgiftezijde van de monoblock. De monoblock integreert alle benodigde componenten in één eenheid, wat de installatie vereenvoudigt.
Verdeler vloerverwarming warmtepomp
Een belangrijk element bij de combinatie van vloerverwarming en warmtepompen is de vloerverwarming verdeler. Deze verdeelt het verwarmde water over de leidingen in de vloer. Bij het gebruik van een warmtepomp kunnen zowel open als gesloten verdelers worden gebruikt, elk met hun eigen voordelen. Wil je meer weten over de relatie tussen verdeler vloerverwarming en warmtepomp? Lees dan het blogartikel ‘open of gesloten verdeler’.
Warmtepomp en vloerverwarming: de ideale combinatie
Kiezen voor vloerverwarming met warmtepomp is vaak een slimme keuze, maar zorg wel voor een goed ontwerp, de juiste materialen en bedreven handjes voor de installatie. In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt, van verdeler tot pompschakelaar vloerverwarming. Heb je behoefte aan advies op maat? Neem dan contact met ons op.
Enthousiast geworden? Bereken direct de kosten van jouw vloerverwarming project:
Gerelateerde berichten
Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024Opstookprotocol vloerverwarming | Volg onze stappen
Wanneer je vloerverwarming hebt laten installeren, je vloer hebt gerenoveerd of hij heeft lange ...
Geplaatst op 27 september 2024Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024