Open of gesloten verdeler? Welke moet ik kiezen?
Geplaatst op 2 augustus 2022 door Youri van GilsOm optimaal van je vloerverwarming te kunnen genieten en om het hoogste rendement te behalen, is het van belang om de juiste verdeler voor je installatie te kiezen. Een vloerverwarming verdeler zorgt ervoor dat warm water gelijkmatig verdeeld wordt over alle verwarmingsbuizen. Er bestaan twee soorten verdelers; een open en een gesloten verdeler. Beide verdelers hebben een andere werking. Maar hoe weet je nou of je een open of gesloten verdeler nodig hebt voor jouw vloerverwarming? Bekijk onze video of lees hieronder verder!
Wat is een vloerverwarming verdeler?
Als je besluit om je vloerverwarming zelf te leggen, dan kom je veel termen tegen. EĆ©n daarvan is āverdelerā. En dat is meteen een belangrijke term. Een vloerverwarming verdeler is een holle pijp waarop een aantal kranen zijn gemonteerd. Dit wordt ook wel het hart van de verwarmingsinstallatie genoemd.
Het apparaat zorgt ervoor dat water met een constante temperatuur door alle verwarmingsbuizen verdeeld wordt. De verdeler pompt hierbij het warme water gelijkmatig door het hele systeem. Hierdoor wordt de kans op temperatuurverschillen in de ruimte kleiner en behaal je een hoger rendement.
Afhankelijk van de warmtebron (cv-ketel, boiler of warmtepomp) kan een open verdeler (zonder pomp) en een gesloten verdeler (met pomp) voor jouw vloerverwarming geĆÆnstalleerd worden.
Tip: Lees ook ons blog over de werking van een vloerverwarming verdeler.
Wat is een open verdeler (zonder pomp)?
Een open verdeler brengt warm water dat afkomstig is van de warmtebron rechtstreeks naar de groepen van de vloerverwarming. Wanneer een ruimte afkoelt geeft een thermostaat een sein aan de verwarmingsinstallatie dat het water weer opgewarmd moet worden.
Een open verwarming verdeler bevat geen pomp die het warme water vermengt met het koude water dat door de vloer heeft gecirculeerd. Het is dus extra belangrijk dat de warmtebron de juiste temperatuur levert. Houd er rekening mee dat de gewenste temperatuur afhankelijk is van de afwerking van de vloer.
Een open verdeler wordt vooral gebruikt bij een vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Een warmtepomp is namelijk vaak voorzien van een eigen pomp die het water door de vloerverwarming pompt en de temperatuur stabiel houdt. Daarnaast is de verdeler ook te gebruiken in combinatie met een zonneboiler, echter moet deze wel een afgifte temperatuur hebben van onder de 45 graden anders kan dit schade aan de vloer veroorzaken.
Wat is een gesloten verdeler (met pomp)
In tegenstelling tot een open verdeler zonder pomp, is een gesloten verdeler wel voorzien van een energiezuinige pompmodule. Dit systeem wordt ook wel mengverdeler genoemd. De pomp van de gesloten verdeler zorgt voor de stroming in de verwarmingsbuizen. Het warme water (45+ graden) uit de warmtebron wordt in de verdeler vermengd met koud water dat al door het vloerverwarmingssysteem heeft gecirculeerd en zijn warmte heeft afgegeven. Dit voorkomt dat er te heet water in het systeem schade aan de vloer kan veroorzaken.
Om ervoor te zorgen dat er niet te heet water de vloer in gaat, is een voeler en een thermostaatkraan nodig. Is de temperatuur te hoog, dan schakelt de voeler de pomp uit. Is de temperatuur te laag, dan zorgt de thermostaatkraan ervoor dat warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd.
Een gesloten verdeler met pomp is geschikt voor een vloerverwarming met cv-ketel, zonneboiler en warmtepomp.
Let wel op! Bij het gebruik van een lage temperatuursysteem (vaak een warmtepomp) is een LTV ā verdeler nodig. In ons assortiment wordt deze ook wel de comfort verdeler genoemd.
Verschillen open en gesloten verdeler
We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om te bepalen of je een open of gesloten verdeler nodig hebt voor jouw vloerverwarming. Daarom zetten we de verschillen tussen de twee typen vloerverwarming verdelers voor je op een rijtje.
- Een gesloten verdeler is voorzien van een pompmodule, een open verdeler niet.
- Een open verdeler is geschikt voor een warmtepomp, een gesloten verdeler voor een warmtepomp, cv-ketel en zonneboiler.
- In een open verdeler wordt niets gemengd. Een gesloten verdeler mengt warm water uit de warmtebron met koud water dat door vloer heeft gecirculeerd.
- Een gesloten verdeler is voorzien van beveiliging in de vorm van een voeler en thermostaatkraan. Een open verdeler heeft geen beveiliging tegen een te hoge temperatuur.
- Een gesloten verdeler met pomp is duurder dan een open verdeler zonder pomp.
Open of gesloten verdeler? De conclusie
Of je voor een open of gesloten verdeler voor jouw vloerverwarming kiest, hangt voor een groot deel af van je warmtebron en persoonlijke voorkeur. Ga je bijvoorbeeld voor de goedkoopste oplossing op korte termijn? Dan is een open verdeler zonder pomp een prima keuze, echter moet je wel een warmtepomp of zonneboiler (met een afgifte temperatuur onder de 45 graden) hebben.
In een woning met een cv-ketel is een open verdeler dus minder geschikt. Dan is het een logische keuze om voor een gesloten verdeler te gaan.
Heb je hulp nodig bij je keuze voor een open of gesloten verdeler? Neem dan gerust contact op met onze specialisten of kijk in onze kennisbank waarin we regelmatig interessante informatie met je delen.
Weet je al of je een open verdeler of een gesloten verdeler wilt? Bekijk dan onze vloerverwarming verdelers in de webshop. Uiteraard leggen we ook graag uit hoe je je vloerverwarming verdeler kunt aansluiten.
Gerelateerde berichten
Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024Opstookprotocol vloerverwarming | Volg onze stappen
Wanneer je vloerverwarming hebt laten installeren, je vloer hebt gerenoveerd of hij heeft lange ...
Geplaatst op 27 september 2024Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024