Hoe werkt een vloerverwarmingsverdeler? Een vloerverwarmingsverdeler zorgt ervoor dat het water in je vloerverwarmingsbuizen met een constante temperatuur verdeeld wordt. Dit doet de verdeler door het water gelijkmatig rond te pompen door het systeem.
Om je uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat, is het van belang te benoemen dat er twee type verdelers zijn:
- Een vloerverwarmingsverdeler met pomp – oftewel een gesloten verdeler.
- Een vloerverwarmingsverdeler zonder pomp – ook wel open verdeler genoemd.
Afhankelijk van je warmtebron maak je gebruik van een verdeler met of zonder pomp. Dit leggen we hieronder verder uit.
Werking verdeler met pomp (gesloten verdeler)
Geschikt voor:
- Cv-ketel
- Warmtepomp
- Zonneboiler
De pomp van de verdeler zorgt ervoor dat het water blijft circuleren door het vloerverwarmingssysteem. Koelt het water af? Dan zal de ruimtetemperatuur ook dalen. Hierop zal de thermostaat een sein afgeven dat de ruimte opgewarmd moet worden.
De thermostaatkraan zorgt er dan voor dat de pomp warm water uit je cv-installatie toevoegt aan het systeem. De voeler in het vloerverwarmingssyteem controleert de temperatuur van het water. Deze stopt de toevoer van warm water wanneer de juiste temperatuur is bereikt.
Het afgekoelde water wordt deels opgeslagen in de verdeler. Dit kan het systeem gebruiken om het aangevoerde water te koelen. De rest van het koude water wordt teruggepompt naar je cv-ketel om weer opgewarmd te worden. Zo blijft jouw systeem continue op de gewenste temperatuur.
De verdelers met pomp zijn beschikbaar in een kunststof en stalen varianten.
Stalen verdeler met pomp
De meest eenvoudige optie is de projectverdeler. Dit is een stalen verdeler met een energiezuinige A-label pomp, die eventueel uit te rusten is met na regeling per groep. De verdeler is geschikt voor 1 tot 16 groepen.
Wil je op de verdeler je vloerverwarming inregelen? Dan raden we een comfort verdeler aan. Deze is uitgerust met flowmeters, zodat je het aantal liters water dat per minuut door de groepen stroomt nauwkeurig in kunt regelen. Daarnaast is deze verdeler uitgerust met een lage temperatuur ventiel. Dit maakt het mogelijk om de verdeler hydraulisch actief te maken. Hierdoor is de comfort verdeler ook geschikt om met een lagere temperatuur je huis te verwarmen.
Kunststof verdeler met losse pompmodule
Naast de twee eerder genoemde stalen verdelers kun je ook kiezen voor een kunststof verdeler met losse pompmodule. Dit is een perfecte optie als je nu een cv-ketel hebt, maar van plan bent in de toekomst over te stappen naar een warmtepomp of andere warmtebron op lage temperatuur.
In de basis is de werking hetzelfde als een stalen verdeler, alleen door de kunststof behuizing is deze verdeler beter geschikt om te koelen. Dit omdat koelen condens kan veroorzaken: kunststof is hier beter tegen bestand.
Let op! Je warmtebron dient wel geschikt te zijn om te koelen. Dit is niet mogelijk met een Cv-ketel.
Stap je over naar een warmtepomp? Achter het buffervat van een warmtepomp zit doorgaans een pomp die sterk genoeg is om het water van de vloerverwarming rond te pompen. In dat geval kun je de losse pompmodule van de kunststof verdeler demonteren.
Werking verdeler zonder pomp (open verdeler)
Geschikt voor:
- Warmtepomp
Heb je een warmtepomp? Dan zit achter het buffervat meestal een pomp om het water door de vloerverwarming te pompen. Daardoor heb je geen verdeler met pompmodule nodig. Je gebruikt een zogenoemde open verdeler.
De warmtepomp zorgt ervoor dat het water op de gewenste temperatuur is. De verdeler verdeeld het water over je vloerverwarmingssysteem. Koelt het water af? Dan krijgt de warmtepomp een sein en zal deze het water weer verwarmen.
De pomploze verdelers zijn er in kunststof en RVS varianten: beiden bestand tegen condensvorming.
Kunststof verdeler zonder pomp
De kunststof verdelers zonder pomp zijn er in twee varianten zo heb je de Distriheat kunststof verdeler en een modulaire kunststof verdeler. Beide verdelers zijn voorzien van flowmeters en groepsafsluiters.
Echter zit het verschil ‘m in het aantal groepen. Zo kan de Distriheat verdeler tot 14 groepen aan, en de modulaire verdeler tot 20 groepen. Doordat de modulaire verdeler uit losse onderdelen bestaat kan deze wel tussentijds uitgebreid worden naar meerdere groepen.
RVS verdeler zonder pomp
De RVS verdeler verschilt qua werking niet met de kunststof verdelers.
Wel zijn er twee andere verschillen:
- De behuizing is robuuster
- De verdeler is geschikt voor maximaal 12 groepen
Werking vloerverwarming verdeler en stadsverwarming
Wordt jouw woning verwarmt door middel van stadsverwarming? Dan is het raadzaam navraag te doen bij jouw energieleverancier over de regels omtrent het plaatsen van de verdeler. Daarnaast heb je extra materiaal nodig om de verdeler juist aan te sluiten.
Goed om te weten is dat het niet mogelijk is om met stadsverwarming te koelen. Meer hierover lees je in onze vloerverwarming in combinatie met stadsverwarming blog
Advies voor montage of aankoop nodig?
Wil je weten welke vloerverwarming verdeler het beste bij jouw situatie past?
Neem dan contact met ons op via de chat of bezoek onze contactpagina. Wij geven graag advies op maat!
Heb je al een verdeler en wil je deze aansluiten? Bekijk dan de video hieronder:
Gerelateerde berichten
Laminaat met vloerverwarming combineren? Alles wat je moet weten!
Wil je graag vloerverwarming combineren met een laminaat? Dat kan! In deze blog lees ...
Geplaatst op 2 december 2024Vloerverwarming | Alles wat je moet weten!
Vloerverwarming is de laatste jaren enorm populair geworden als comfortabele en efficiënte manier van ...
Geplaatst op 20 november 2024Vloerverwarming infrezen | nadelen en voordelen
Vloerverwarming infrezen is een veel gebruikte methode om een verwarmingssysteem in je woning aan ...
Geplaatst op 27 september 2024