• Gegarandeerd de laagste setprijs
  • Gratis verzending vanaf €375,00
  • Technisch advies (ook na aankoop)
  • Snelle levering
  • Gratis legplan

Wat is de ideale stooktemperatuur voor vloerverwarming?

Wat is de ideale stooktemperatuur voor vloerverwarming?

Wanneer je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming profiteer je van alle voordelen die dit systeem je biedt.

Je woning wordt gelijkmatig verwarmd en je voorkomt stofverplaatsing en droge lucht. Ook ga je ruimtebesparend te werk omdat je geen plaats vrij hoeft te houden voor radiatoren en dergelijke. Tot slot is het een zeer efficiënte manier van verwarmen, waarbij de stookkosten laag kunnen blijven.

Je gaat ervoor: vloerverwarming als hoofdverwarming!

In deze blog bespreken we de ideale stooktemperatuur bij vloerverwarming als hoofdverwarming.

We gaan er in deze blog vanuit dat jouw vloerverwarmingssysteem niet ondersteund wordt door andere warmtebronnen, zoals radiatoren.

Hoe bepaal je de ideale stooktemperatuur voor vloerverwarming?

Het instellen van een vloerverwarming doe je niet in één keer en de optimale instelling kan per huishouden verschillen. In dit artikel vind je dus geen hapklaar cijfer als oplossing. Het is controleren en bijsturen met de regelknop.

Allereerst is het belangrijk te weten dat een te snelle opwarming bij het inregelen geen goede uitkomst geeft. Een geleidelijke aanpak is dan ook vereist.

Lagere watertemperatuur, lagere stookkosten

De maximale temperatuur van de watergeleiding is 40 graden bij vloerverwarming. Het is niet de bedoeling dat je dit gebruikt als startinstelling. In de praktijk zien we eindinstellingen tussen de 30 en 40 graden waarmee mooie resultaten worden behaald.

De regel is: Hoe lager de watertemperatuur, hoe goedkoper het stoken is.

Probeer zelf de juiste balans te vinden tussen zo laag mogelijk stoken en toch de gewenste temperatuur halen in huis. Wij adviseren je om tijdens het instellen te starten bij een temperatuur van 35 graden Celsius. Vanuit hier kun je geleidelijk opvoeren of afbouwen indien nodig/gewenst.

Let op de isolatiewaarden

Verder is het belangrijk te benoemen dat de isolatiewaarden van grote invloed zijn op je stooktemperatuur. Je behaalt optimaal rendement uit vloerverwarming als je huis ook een goede isolatie bevat.

Is je huis matig geïsoleerd en verlies je daardoor veel warmte?

Dan is het nodig om met een hogere temperatuur te stoken.

Stap af van radiator-handelingen

Tot slot, ga niet spelen met grote warmteverschillen tussen dag en nacht. Ben je een radiator gewend dan zit het in je systeem om de verwarming lager te draaien in de avonduren.

Houd bij vloerverwarming echter een constante temperatuur aan en hanteer een verschil van maximaal 2 tot 4 graden.

Om dit efficiënt te regelen maak je gebruik van een thermostaat. Houd rekening bij het programmeren dat vloerverwarming een trager systeem is en daardoor wat meer tijd nodig heeft om de gewenste temperatuur te bereiken.

Nog vragen over de stooktemperatuur van vloerverwarming?

Kom jij er niet uit met het instellen van jouw stooktemperatuur? Heb je behoefte aan een persoonlijk advies, of wat extra uitleg?

Neem contact op met onze experts. We zijn tijdens kantooruren bereikbaar via e-mail, telefoon, chat én WhatsApp!

Bekijk ook onze overige blogs in de kennisbank. Daar leren we je nog meer over vloerverwarming.