Wat is de maximale temperatuur waarop vloerverwarming wordt afgesteld?
Geplaatst op 12 februari 2020 door Youri van GilsJouw vloer kan beschadigd raken wanneer er te heet water door de buizen van het vloerverwarmingssysteem stroomt.
Daarom leggen wij je in deze blog uit wat de maximale temperatuur per vloersoort is. De ene vloer kan namelijk een hogere temperatuur verdragen dan de ander.
Scheurvorming door te heet of te snel opstoken?
Veel mensen nemen aan dat scheurvorming in de vloer voortkomt door te heet of te snel opstoken van de vloer. Echter, uit meerdere onderzoeken komt naar voren dat juist de afkoelfase verantwoordelijk is voor de scheuren.
Wij raden daarom altijd aan om contact op te nemen met de vloerensmeerder en te vragen naar het opstookprotocol dat zij adviseren.
Waarom en wanneer beschadigt je vloer?
Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat de vloer uitzet en krimpt. Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake.
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Let op! Voor een parketvloer adviseren we een lagere maximum temperatuur.
Maximale temperatuur vloerverwarming bij parketvloer
Bij parketvloeren houdt men een maximale watertemperatuur aan van 40 graden en vaak wordt de temperatuur zelfs begrensd tot 37 graden.
Bij parket mag de temperatuur aan de bovenzijde van de vloer gemeten niet hoger zijn dan 28 graden ter voorkoming van eventuele schade.
Maximale temperatuur vloerverwarming bij PVC, tegels en laminaat
PVC-,tegel-en laminaatvloeren zijn minder gevoelig voor temperatuurschommelingen en piektemperaturen dan parketvloeren. Daarom kun je voor deze vloersoorten een maximale watertemperatuur van 45 graden aanhouden.
Controleer ons advies bij de verkoper van je vloer
Leg je een nieuwe vloer op je vloerverwarmingssysteem? Controleer dan bij de verkopende partij wat zij adviseren qua maximum watertemperatuur.
Misschien werken zij hun vloer net anders af, waardoor je beter een lagere temperatuur aan kunt houden.
Hoe stel je de maximale watertemperatuur in?
Nu je weet welke temperatuur je in moet stellen, leggen we je uit hoe je dit kunt doen.
Verdelers met pomp
Verdelers met pomp zijn uitgerust met een thermostatische kraan. Hierdoor kun je zelf de temperatuur instellen van het water dat de vloer ingaat.
Verdelers zonder pomp
Pomploze verdelers zijn moeilijker te beveiligen tegen te heet water.
Wat hierbij vaak gebeurt is dat er een voedingskabel met maximaal temperatuurbegrenzer wordt gebruikt om de pomp te voorzien van spanning. Deze begrenzer zit in de kabel en wordt op de aanvoerleiding van de vloerverwarming bevestigd.
Overschrijdt de watertemperatuur de maximale temperatuur? Dan zal de begrenzer de spanning doorbreken. Hierdoor blijft het te hete water in de buis zitten voordat het schade aan kan richten in het vloerverwarmingssysteem.
Heb je nog vragen?
Hopelijk kun je nu aan de slag met het instellen van de maximum watertemperatuur van jouw vloerverwarming.
Twijfel je toch nog over hoe je het aan moet pakken? Of lukt het je niet? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar!
Gerelateerde berichten
Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024Opbouw vloerverwarming | Dit zijn de mogelijkheden!
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming, zowel in nieuwbouwhuizen als bij renovaties. Heel begrijpelijk, ...
Geplaatst op 7 augustus 2024Voor- en nadelen droogbouw vloerverwarming | Dit zijn ze!
Droogbouw vloerverwarming wint aan populariteit. Dat is begrijpelijk, want dit verwarmingssysteem biedt tal van ...
Geplaatst op 7 augustus 2024