Droogbouw of natbouw vloerverwarming | Ons advies
Geplaatst op 7 augustus 2024 door Youri van GilsWil je graag vloerverwarming installeren, maar twijfel je tussen droogbouw of natbouw vloerverwarming? Beide systemen hebben specifieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen droogbouw en natbouw vloerverwarming, zodat jij weet welk systeem het beste bij jouw situatie past.
Wat is droogbouw vloerverwarming?
De term ‘droogbouw vloerverwarming’ heeft betrekking op de wijze waarop het systeem geïnstalleerd wordt. Bij droogbouw vloerverwarming wordt minimaal gebruik gemaakt van natte bouwstoffen zoals uitvlakmortel of lijm. De verwarmingsbuizen worden gemonteerd in voorgevormde isolatieplaten die direct op de ondervloer worden gelegd. Het grootste voordeel van droogbouw vloerverwarming is de snelle en eenvoudige installatie. Omdat er weinig droogtijd nodig is, kan de vloer vrijwel direct na installatie in gebruik worden genomen. Weg koude voeten!
Wanneer kies je voor droogbouw vloerverwarming?
Hoe weet je nou of droogbouw vloerverwarming de meest logische keuze is? Dat hangt af van onder meer de locatie en het gebruik. In de volgende situaties heeft droogbouw vloerverwarming de voorkeur:
- Renovatieprojecten. Droogbouw vloerverwarming is ideaal bij renovatie, omdat het systeem direct op de bestaande vloer wordt gelegd. Dat scheelt een hoop hak- en breekwerk!
- Vloeren met weinig opbouwhoogte. Natbouw vloerverwarming heeft meer opbouwhoogte nodig dan droogbouwsystemen. Kijk dus goed naar de ruimte waar de vloerverwarming komt te liggen.
- Weinig klustijd beschikbaar. Een groot voordeel van droogbouw vloerverwarming is dat deze geen droogtijd nodig heeft. Na installatie is deze dus direct klaar voor gebruik. Dat is handig bij commerciële ruimtes of woningen die snel bewoonbaar moeten zijn.
- Weinig draagkracht. Gaat het om een houten vloer of skelet, zoals vaak in oudere woningen? Weet dan dat deze vloeren minder draagkracht hebben. Kies dan bij voorkeur voor droogbouwsystemen, want die zijn lichter van gewicht.
- Korte reactietijd. Droogbouw vloerverwarming reageert sneller dan natbouw. Opwarmen en afkoelen gaat dus vlotter en dat is handig in ruimtes die niet constant gebruikt worden.
Kortom: kijk goed naar de omstandigheden, dan weet je snel wat de beste keuze is: droogbouw of natbouw vloerverwarming.
Wat is natbouw vloerverwarming?
Bij natbouw vloerverwarming worden de verwarmingsbuizen in een laag natte bouwstoffen gelegd, zoals beton. Dat geeft een stevige basis en helpt ook om de warmte gelijkmatig over de vloer te verdelen.
Bij natbouw vloerverwarming zijn er verschillende systemen beschikbaar:
- Noppenplaatsysteem. De buizen worden vastgezet in noppenplaten. Die zorgen ervoor dat de buizen op hun plaats blijven tijdens het storten van de dekvloer. Montage is snel en eenvoudig.
- Tackerplaatsysteem. Hierbij worden de buizen met tackers (haakjes) vastgezet op isolatieplaten, waarna een dekvloer wordt gestort. Handig bij grote oppervlakten met ongebruikelijke vormen.
- Draadstaalsysteem. De buizen worden bevestigd aan draadstaalmatten die op de vloer liggen en vervolgens in een natte dekvloer worden gegoten. Dit systeem heeft de laagste opbouwhoogte en de matten kunnen makkelijk op maat worden geknipt.
Is een watergedragen vloerverwarming niet mogelijk, dan is er ook nog elektrische vloerverwarming. Dit systeem werkt met elektrische verwarmingsmatten die relatief eenvoudig te monteren zijn.
Wanneer kies je voor natbouw vloerverwarming?
Natbouw vloerverwarming wordt voornamelijk gekozen in de volgende situaties:
- Nieuwbouwprojecten. Bij nieuwbouw is natbouw vloerverwarming vaak de standaardkeuze, omdat vloerverwarmingsbuizen direct in de dekvloer geplaatst kunnen worden tijdens de bouw.
- Grote oppervlakten. Gaat het om een woonkamer, kantoor of commerciële ruimte, dan biedt natbouw vloerverwarming een praktische, efficiënte oplossing met een gelijkmatige warmteverdeling.
- Renovatieprojecten. Betreft het een renovatie waarbij ook een nieuwe dekvloer nodig is, dan kan natbouw vloerverwarming makkelijk worden meegenomen.
Verschillen droogbouw en natbouw vloerverwarming
Je ziet het: kiezen tussen droogbouw of natbouw vloerverwarming is een afweging van allerlei argumenten. We zetten de belangrijkste verschillen op een rij.
Installatie
- Droogbouw vloerverwarming: minimaal gebruik van natte bouwstoffen (alleen lijm of uitvlakmortel). Verwarmingsbuizen worden in speciale droogbouwplaten op de bestaande vloer gemonteerd. Installatie is snel en eenvoudig, ideaal voor renovatie.
- Natbouw vloerverwarming: verwarmingsbuizen liggen in cement of beton. Dat zorgt voor een stevige basis, maar installatie is wel tijdrovender en complexer. Geschikt voor nieuwbouw.
Reactietijd en energieverbruik:
- Droogbouw vloerverwarming: snellere reactietijd, efficiënter voor ruimtes die niet constant verwarmd worden.
- Natbouw vloerverwarming: systeem warmt langzamer op dan bij droogbouw, maar warmte wordt wel langer vastgehouden. Gelijkmatigere warmteverdeling, ideaal voor ruimtes die constant verwarmd moeten worden.
Kosten
- Natbouw vloerverwarming: in aanschaf goedkoper, maar meer bijkomende kosten zoals een betonvloer storten en hak- en breekwerk. Over het algemeen een lager energieverbruik in ruimtes die doorlopend verwarmd worden.
- Droogbouw vloerverwarming: duurder in aanschaf echter minder bijkomende kosten zoals het storten van een betonvloer. Qua energieverbruik de beste optie voor ruimtes die niet continu verwarmd worden (mede vanwege de snelle reactietijd).
Conclusie: droog of natbouwvloerverwarming leggen? Bestel online of bezoek onze showroom!
Of je nu kiest voor droogbouw of natbouw vloerverwarming: in onze webshop vind je precies wat je nodig hebt. Met onze vloerverwarming set keuzehulp selecteer je in een paar klikken de juiste vloerverwarming.
Heb je vragen of behoefte aan advies? Neem gerust contact op en laat onze adviseurs meedenken. Natuurlijk kun je een afspraak maken om onze showroom te bezoeken. Daar kun je persoonlijk advies krijgen van onze specialisten en onze producten uitproberen.
Gerelateerde berichten
Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024Opbouw vloerverwarming | Dit zijn de mogelijkheden!
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming, zowel in nieuwbouwhuizen als bij renovaties. Heel begrijpelijk, ...
Geplaatst op 7 augustus 2024Voor- en nadelen droogbouw vloerverwarming | Dit zijn ze!
Droogbouw vloerverwarming wint aan populariteit. Dat is begrijpelijk, want dit verwarmingssysteem biedt tal van ...
Geplaatst op 7 augustus 2024