Broodjesvloer met vloerverwarming | Kan dat? Ja!
Geplaatst op 12 april 2024 door Kyle van den BergBen je aan het bouwen of renoveren? Dan is dat een goed moment om vloerverwarming te installeren. Veel mensen vragen zich af of dit ook kan in combinatie met een broodjesvloer. In dit artikel beantwoorden we die vraag. We laten zien wat de mogelijkheden zijn én hoe je zelf aan de slag kunt.
Wat is een broodjesvloer?
Een broodjesvloer is een constructiesysteem voor vloeren dat bestaat uit stalen of betonnen liggers. Tussen die liggers worden vulelementen geplaatst, vaak van tempex of beton. Dat worden de ‘broodjes’ genoemd.
Deze vulelementen fungeren als holle ruimtes en worden meestal gebruikt om een nieuwe vloer te creëren. Door de inzet van kant-en-klare bouwmaterialen is een broodjesvloer vaak snel en efficiënt te realiseren.
Kan vloerverwarming in combinatie met een broodjesvloer?
Ja, vloerverwarming kan prima in combinatie met een broodjesvloer. Het is mogelijk de vloerverwarming te verwerken in de te storten drukvloer (wordt niet vaak toegepast).Of je verwerkt de vloerverwarming in de dekvloer die op de drukvloer gestort wordt.
Welke vloerverwarmingssystemen bij een broodjesvloer?
Voor het installeren van vloerverwarming op een broodjesvloer heb je verschillende opties. Zo is elektrische vloerverwarming ideaal als je een kleinere ruimte wilt verwarmen. Watergedragen vloerverwarming biedt daarentegen een gelijkmatige warmteverdeling door het hele huis. En dan is er ook nog droogbouw vloerverwarming, wat handig is als je een dunne vloeropbouw wilt (wordt meer gebruikt bij houten ondervloeren).
Elektrische vloerverwarming
Elektrische vloerverwarming biedt een efficiënte oplossing voor een broodjesvloer met vloerverwarming. Door dunne verwarmingsmatten of kabels in de dekvloer te plaatsen, wordt de warmte verdeeld over de ruimte. Dit systeem is ideaal voor het gericht verwarmen van specifieke zones, zoals badkamers of keukens. Een ander groot voordeel zit in de korte reactietijd: iedere ruimte is snel op de gewenste temperatuur.
Watergedragen vloerverwarming
Ook watergedragen vloerverwarming laat zich prima combineren met een broodjesvloer. Dit systeem maakt gebruik van buizen die warm water door de vloer laten circuleren. De warmte wordt gelijkmatig – en daarmee efficiënt – verspreid. Dat zorgt niet alleen voor comfort, maar ook voor een relatief laag energieverbruik. Dit systeem wordt direct in de betonnen ondervloer of in de dekvloer gestort. Hierbij heb je de keuze uit een noppenplaatsysteem, tackerplaatsysteem en draadstaalsysteem. Dit is systeem is prima te leggen door een doe-het-zelver.
Droogbouw vloerverwarming
En dan is er nog droogbouw vloerverwarming. Droogbouw vloerverwarming wordt voornamelijk gebruikt bij een houten ondervloerconstructie. Daarbij worden droogbouwplaten op de ondervloer geplaatst. In de droogbouwplaten worden de vloerverwarmingslangen gedrukt. De platen worden afgewerkt met lijm of dichtmortel.
Dat maakt de installatie snel en eenvoudig. Al met al een zeer behapbare klus voor de doe-het-zelver! Droogbouw vloerverwarming wordt zelden toegepast bij een broodjesvloer. Gebruikelijker is om een natbouwvloerverwarming zoals een draadmattensysteem toe te passen en af te werken met een dunne laag egaline.
Opbouw broodjesvloer met vloerverwarming
Ga je vloerverwarming installeren in een broodjesvloer? Houd er dan rekening mee dat een specifieke opbouw van de vloer vereist is.
Als eerste worden de ‘broodjes’ geplaatst als ondersteunende elementen: daarop wordt de vloerverwarming aangebracht.
De volgende stap is het storten van een drukvloer: daarin kan de vloerverwarming geïntegreerd worden (vaak wordt vloerverwarming pas in de dekvloer gestort). Let op: belangrijk hierbij is dat je niet lukraak beton stort. Je moet rekening houden met de juiste dikte van de drukvloer, zodat deze de vloerverwarming voldoende ondersteunt. Daarnaast maak je gebruiken van draadstaalmatten.
Na het storten van de drukvloer kan je beginnen met het leggen van je gewenste soort vloerverwarming. Deze werk je dan af met de dekvloer.
Uiteindelijk kan je naar eigen inzicht de vloer verder afwerken met bijvoorbeeld tegels, pvc vloer, laminaat of andere soorten vloeren die samen gaan met vloerverwarming.
Broodjesvloer met vloerverwarming: 3 tips
Sta je te trappelen om aan de slag met jouw broodjesvloer met vloerverwarming? Begrijpelijk, want het is een leuk project en goed te doen voor iemand met enige kluservaring. Om je vooruit te helpen, hierbij 3 tips:
- Zorg voor isolatie. Isoleer tussen de ‘broodjesvloer’ en de vloerverwarming om warmteverlies te minimaliseren. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van isolatiefolie of noppenplaten onder de vloerverwarming. Met thermische isolatie zorg je ervoor dat er zo min mogelijk warmte naar beneden verloren gaat.
- Let op de positionering van de vloerverwarming. Zorg voor een gelijke verdeling van de vloerverwarmingsslangen of -matten over het vloeroppervlak, want dat zorgt logischerwijs ook voor een gelijke verdeling van warmte. Let erop dat er geen knikken of overlappingen zijn in de buizen.
- Controleer de werking in de broodjesvloer. Controleer of het gekozen vloerverwarmingssysteem technisch compatibel is met de broodjesvloer, en of het voldoet aan de vereisten voor gewichtsbelasting en warmteoverdracht.
Broodjesvloer combineren met vloerverwarming? Bestel je producten!
Je ziet het: vloerverwarming en een broodjesvloer gaan prima samen. Zorg er wel voor dat je goed kijkt wat voor jouw woning het beste systeem is. Lees je in, zodat je de juiste keuze maakt op basis van behoeften, voorkeuren en praktische omstandigheden.
In onze webshop vind je vervolgens makkelijk de gewenste vloerverwarming set. In een paar klikken kun je met onze rekentool de kosten van jouw watergedragen vloerverwarming achterhalen. Liever elektrische vloerverwarming of droogbouw vloerverwarming? Dat kan ook! We hebben alles in huis zodat jij jouw vloerverwarming zelf kunt leggen.
Pssst… advies nodig? Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze specialisten staan je graag te woord!
Gerelateerde berichten
Zonneboiler vloerverwarming combineren? | Dit zijn de mogelijkheden!
Het combineren van een zonneboiler met vloerverwarming is een duurzame en energiebesparende oplossing die ...
Geplaatst op 30 augustus 2024Opbouw vloerverwarming | Dit zijn de mogelijkheden!
Steeds meer mensen kiezen voor vloerverwarming, zowel in nieuwbouwhuizen als bij renovaties. Heel begrijpelijk, ...
Geplaatst op 7 augustus 2024Voor- en nadelen droogbouw vloerverwarming | Dit zijn ze!
Droogbouw vloerverwarming wint aan populariteit. Dat is begrijpelijk, want dit verwarmingssysteem biedt tal van ...
Geplaatst op 7 augustus 2024