Instructie draadmatten zelf leggen

Legpatroon

Vloerverwarmingzelfleggen adviseert een slakkenhuis patroon.Voor een gelijkmatige verdeling van de warmte in de vloer is het van groot belang dat de aanvoer van warm water direct naast de afvoer van het water ligt. Door de aan-en afvoerbuizen naast elkaar te leggen krijgt de vloer overal dezelfde temperatuur Dit verhoogd het comfort en vermindert de kans op scheurvorming in de vloer aanzienlijk.Het verwarmingswater stroomt door de leidingen en geeft zijn warmte af waardoor het water langzaam afkoelt voordat het terug stroomt naar de verdeler.Door overal een aanvoer naast een retour te leggen ontstaat er een gelijkmatige warmteverdeling van de vloer.

M2 per slakkenhuis/groep

  • Ca. 10 m2 bij hoofdverwarming afstand tussen leidingen 10 cm h.o.h.
  • Ca. 15 m2 bij bijverwarming afstand tussen leidingen 15 cm. h.o.h

Bestel uw legplan tekening in onze webshop!

Randisolatie

Om scheurvorming door krimp en uitzetting te voorkomen, is het noodzakelijk om randisolatie aan te brengen in de dekvloer. Door de randisolatie kan de vloer namelijk vrij bewegen.

De ondergrond moet vlak, droog en vrij van hindernissen zijn. Hecht d.m.v. nietjes en de kleefband, de randisolatie tegen alle muren die in contact staan met de verwarmde vloer (A). Ook moeten alle voorwerpen (bv. pilaren of muren) die in het vloeroppervlak staan, van randisolatie voorzien worden. Let erop dat de overlappingsfolie aan de vloerzijde zit.

Eventuele onder isolatie

Het is de bedoeling dat vloerverwarming over zijn geheel vlak gelegd word. Het is dus zaak dat de isolatie platen goed tegen elkaar liggen en dat er geen hoogte verschillen optreden. Isolatie is belangrijk als er nog geen  isolatie ligt onder de betonnen vloer waar de vloerverwarming op komt. Anders verdwijnt de warmte in de grond of naar de verdieping onder de vloerverwarming. Wat u natuurlijk niet wil. Als er door een ongelijke grond toch nog hoogte verschillen zijn waardoor de ene plaat hoger ligt dan de anderen dan wordt aanbevolen om de rand zo weg te schuren zodat de platen mooi overlopen. U kan ook voor de reflectie Alu-folie kiezen. Deze heeft alleen als nadeel dat hij veel minder goed isoleert.

Verdeler aansluiten

Bevestig de verdeelunit stevig tegen de muur. Als de verdeelunit in een andere ruimte hangt, boor dan alvast de gaten voor de slangen welke door de muur heen gaan. Let er wel op dat de gaten daar worden geboord, waar later cement dekvloer komt. Als alles klaar is, is dan ook alles netjes weggewerkt. Om geluidsoverlast door trillingen te voorkomen moet een verdeler in combinatie met een pomp aan de wand gemonteerd worden. De wand moet een zwaarte hebben van ten minste 200 kg/m2. Dat komt neer op minimaal 100 mm dik kalkzandsteen of 80 mm dik beton.

Matten leggen

Leg de draadstaalmatten overal in de ruimte waar vloerverwarming moet komen. Knip de draadstaalmatten op maat met bijvoorbeeld een betonschaar. Let op dat de mazen mooi in elkaar overlopen.

Slang neerleggen

U bent nu gereed om de éérste groep te gaan leggen. Begin ongeveer 10 cm uit de kant. En leg vervolgens voor bijverwarming de slangen 15 cm uit elkaar en hoofdverwarming de slangen 10 cm uit elkaar volgens de onderstaande afbeelding. Rol de vloerverwarmingbuis als een wiel voor u uit. Zo rolt u de buis af, zoals deze is opgerold en zal deze niet gaan kronkelen. Telkens als er ca. 50cm buis gelegd is trekt u een mattenbinder om de buis en de draadstaalmat om de buis te fixeren. In de bocht kunt u het makkelijkste 5 mattenbinders gebruiken om de slang op zijn plaats te houden, en zorg dat de buis nooit knikt.

Tijdens het aanleggen moet er goed worden opgelet op de lengte van de rol zodat er voldoende buis is om weer terug bij de verdeelunit te komen. Als extra hulpmiddel staat het aantal meters op de buis gedrukt. Probeer altijd een groep uit 1 stuk te leggen met zo min mogelijk afval. Indien er buis te kort is nooit gebruik maken van koppelingen! deze geven altijd kans op lekkage. Haal de gehele groep beter los en maak de groep iets kleiner. Voorkomen is beter dan lekkages opsporen.

Leg de draadstaalmatten overal in de ruimte waar vloerverwarming moet komen. Knip de draadstaalmatten op maat met bijvoorbeeld een betonschaar. Let op dat de mazen mooi in elkaar overlopen.

Slang aan verdeler vast maken

Sluit nu de slangen aan op de verdeelunit. Aanvoer van de groep op de onderste koker en de groepsretour op de bovenste koker van de verdeelunit. Dit doet u doormiddel van het gebruik van de slang koppelingen.

Systeem testen

De vloer is nu bijna klaar om er een smeervloer op aan te smeren. Maar eerst is het belangrijk dat u uw systeem eerst goed test. Een mogelijke lekkage kan dan makkelijk worden verholpen als u er achterkomt voordat u de smeervloer er in hebt liggen. Dit kunt u het beste doen door de slangen onder druk te zetten met ongeveer 3 bar. Hiervoor kunt u het beste perslucht (door middel van bijvoorbeeld een compressor) of waterdruk gebruiken. Als u de druk er een half uur op laat staan en merkt dat de druk meteen of na een tijdje weg zakt dan weet u dat er een lekkage in het systeem zit.

Vloer gereedmaken om smeervloer te leggen

U kunt nu gaan beginnen met het aanleggen van de smeervloer. Echter wordt het wel zeer aangeraden om gebruik te maken van de 2 soorten toevoegmiddelen. Een toevoegmiddel zorgt er voor dat de levens duur van uw verdeler wordt verlengt. Deze dient u dus in het water van uw vloerverwarming toe te voegen. Het anderen toevoegmiddel zorgt dat de vloer niet gaat scheuren bij opwarming. Dit dient u dus bij de cement van de smeervloer toe te voegen. Deze hebben wij ook nog in een speciale variant namelijk voor zandcementvloeren. Mocht u vloerverwarming in een ruimte hebben waar het kan vriezen of bijvoorbeeld uw oprit dan is het noodzakelijk dat u een ethyglycol (antivries) toevoegmiddel gebruikt. Zodat uw leidingen en verdeler niet kapot vriezen.

Drinkwaterleidingen (koudwaterleidingen)

LET OP! Om legionellavorming te voorkomen, moeten de koudwaterleidingen zo gelegd worden dat de temperatuur niet boven de 25 °C uitkomt. In de praktijk betekent dat dat de koudwaterleidingen minimaal 20 cm van de vloerverwarming af moeten liggen.

Het is nog beter om de koudwaterleidingen niet in de dekvloer te leggen waar de vloerverwarming ligt. Vloerverwarmingsleidingen mogen kruisen met koudwaterleidingen, mits beide leidingen zijn geïsoleerd waar ze elkaar kruisen. Meerdere leidingen/velden kruisen is niet toegestaan.